Labutě překrmené cukrovím nemohly ani vzlétnout. Ptákům přilepšíte jen správnou potravou

Začala astronomická zima. Poslední zbytky zeleně jsou zmrzlé nebo schované pod sněhem. Volně žijící zvířata mají v tomto období problémy s hledáním potravy a my lidé se jim snažíme přilepšit. Je však třeba dodržovat několik pravidel, abychom spíše neuškodili.

Ptačí krmítko má na zahradě skoro každý. Sýkorkám, vrabcům a ostatním ptáčkům podle dlouholetého ochránce volně žijících zvířat Vojtěcha Frány nejvíce chutnají různá semínka. „Hodí se například slunečnice a len. Ten podporuje opeření a metabolismus, což je pro ptáky v zimě důležité,“ radí.

Nevhodnou potravou v krmítku můžeme drobné ptáky i zabít. Největším problémem je záměna loje za sádlo. „Sádlo je produkt vepřový a lůj hovězí. Sádlo je pro ptáky naprosto nevhodné a způsobuje průjem. Pro ptáčka je pak dost velký problém, aby vůbec přežil,“ varuje Vojtěch Frána.

Řada lidí chodí spolu s dětmi v zimním období krmit labutě a jiné vodní ptáky. Oblíbenou lokalitou v Českých Budějovicích je řeka Vltava u Voříškova dvora. „Viděl jsem tady kormorány, kachny březňačky, lysku, poláky, hohola nebo dva roky za sebou kachnu čárkovanou, což je unikum,“ vyjmenovává ochránce zvířat. Podle něj jde o nejpestřejší lokalitu, co se týká výskytu vodních ptáků v Českých Budějovicích a širokém okolí.

Nejvhodnějším krmením pro vodní ptáky je chléb, housky a rohlíky. Pečivo může být i celozrnné, obsahuje totiž vlákninu a pomáhá tak lepšímu trávení. Naopak ochránci přírody apelují, aby lidé nedávali labutím a kachnám zbytky vánoček nebo cukroví.

„Sladké a tučné pečivo jim dobře nedělá. Já jsem za ta léta viděl u divadla dvě labutě tak překrmené, že nemohly vzlétnout a museli jsme je odvézt,“ vzpomíná Vojtěch Frána a dodává, že veškeré pečivo musí být vždy řádně usušené. Trávení vodních ptáků je totiž přizpůsobené na tvrdou stravu, ne na kašovitou.

A jak by mělo vypadat zahradní krmítko pro ptáky a kam ho správně umístit? Jaká bude podle zvířat letošní zima? Čím krmit lesní zvěř? To si můžete poslechnout v novém díle pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.