Miniprasátka se zabydlují v českých bytech, inteligencí se vyrovnají tříletým dětem

20. červen 2017

Göttingenská, pastevecká a vietnamská - to jsou oblíbené druhy malých prasat. Lidé si je poslední dobou stále častěji pořizují jako domácí mazlíčky. Je však třeba hlídat jejich stravu, jinak i miniprasátko může dorůst obřích rozměrů.

Za opravdové miniprase je navíc třeba si výrazně připlatit. „V České republice jsou jen asi dva chovatelé, kteří chovají opravdová miniprasátka. Jedno zvíře ale stojí v řádech statisíců korun,“ upozorňuje chovatel Jiří Kozák.

U menších druhů prasat je potřeba dbát na správnou stravu. Jak Jiří Kozák připomíná, měla by dostávat pouze trávu, seno, jablka, případně granule. Pokud zařadíte do jídelníčku pamlsky, půjde váha velmi rychle nahoru. „Pokud mu budete dávat méně krmiva, udržíte si ho na menší váze. Pokud dáte všechno, naroste do obřích rozměrů,“ upozorňuje chovatel. Prase zkrátka bude jíst, dokud má plné koryto.

O prasatech se také často říká, že mají ráda špínu a bahno. Podle Jiřího Kozáka má válení v bahně praktické důvody. „Je to kvůli ochlazení, protože sluníčko pak na ně tolik nepraží, a je to také proti parazitům,“ vysvětluje. Proto by prase mělo mít ve svém výběhu bahniště.

Inteligencí se malá prasátka často přirovnávají ke tříletým dětem a lidé si je stále více pořizují i do bytů jako domácí mazlíčky. „Naučíte ho chodit jako kočku na kočkolit, dáte mu hračku a bude si s ní hrát jako dítě,“ potvrzuje Jiří Kozák.

Pokud však přemýšlíte o chovu miniprasátek, mějte na paměti, že je potřeba pořídit si alespoň pár. Samotnému praseti bude smutno a o to více se fixuje na člověka. S ostatními domácími zvířaty podle chovatele Jiřího Kozáka vychází miniprasátka bez problémů.

Prasátko
autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.