Mohou se pavouci zamotat do vlastní sítě?

Na celém světě žije 46 tisíc druhů pavouků. U nás v České republice jich arachnologové napočítali neuvěřitelných 869. Úplně největší z nich je slíďák tatarský, který se objevoval hlavně v 50. letech na jižní Moravě.

„Po deseti letech ustoupil, ale teď zase začíná být poměrně hojný. Jeho tělo měří asi tři centimetry. Tento pavouk si hloubí nory kolem řek na zahrádkách,“ dodává ke slíďákovi arachnolog Vlastimil Růžička z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích.

Pavouci se v české přírodě dožívají jen kolem jednoho roku. Větší pavouci mají dvouletý, maximálně pak tříletý životní cyklus. „Pavouček se na jaře narodí z kokonu, jako nedospělec přezimuje, druhý rok dospěje, na jaře kopuluje se samičkou a pak zcela přirozeně zemře,“ vysvětluje Vlastimil Růžička.

Z pohledu vědců je naprosto mimořádnou věcí pavučina, kterou si pavouci tkají. A proč se do ní sami nepřilepí? Podle Vlastimila Růžičky pavouk na síti visí, a proto se nepřilepí.

Jak ale odborník dodává, ne všechny pavoučí sítě jsou lepkavé. „Například pokoutníci, které známe z půdy, mají sítě bez lepu a umí chodit po špičkách, proto se do své pavučiny nezamotají,“ objasňuje nadšeně. Navíc ne všichni pavouci tkají sítě, například slíďáci je nepotřebují a svou kořist loví ze zálohy.

Často nás také napadá otázka, jak je možné, že pavouci dokáží chodit po svislé zdi. Podle arachnologa jsou ale stěny hladké jen zdánlivě. „Naše zdi jsou pro pavouky jako skála, to pro ně není problém. Horší je hladký svislý povrch jako například stěna terária, kterou jen těžko překonají.“

Řada lidí pavouky v domácnostech nemilosrdně likviduje košťaty nebo novinami. Vlastimil Růžička ale radí jiný způsob, jak se nezvaného osminohého hosta zbavit: „Vezmete skleničku, přiklopíte pavouka, opatrně podstrčíte pod skleničku například pohlednici, otočíte vzhůru nohama, pavouk spadne a vyklepnete ho ven.“

Pavouci jsou podle něj velmi užiteční a není třeba je zabíjet. Do svých sítí totiž chytají drobný hmyz a zbavují nás tak obtížných much nebo komárů.

A proč často nacházíme pavouky ve vaně? Jak vzniká složitá pavoučí síť? Které druhy pavouků v české přírodě mají nejsilnější jed? Mohou nám ublížit? To všechno si poslechněte v dalším díle pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio