Portugalský vodní pes je společníkem pro všechny příležitosti, má ho i prezident Obama

24. září 2015

Pochází z Portugalska z oblasti Algarve, je velký asi jako border kolie a má většinou dlouhou srst černé barvy s bílými znaky. Plemeno portugalského vodního psa přivezla do České republiky před čtrnácti lety chovatelka Pavlína Vazdová. Přitom mu ještě nedávno hrozilo vyhynutí. „V roce 1971 byl portugalský vodní pes v Guinessově knize rekordů jako nejvzácnější plemeno, protože zbávalo jen pár posledních jedinců,“ připomíná chovatelka.

Začátky chovu portugalského vodního psa v Čechách byly velmi těžké. Plemeno u nás totiž nikdo neznal a lidé k němu měli nedůvěru. Pak se ale o velký boom postaral americký prezident Barack Obama. „Portugalského vodního psa si pořídil a nastala, jak tomu říkám, Obamománie. Najednou všichni nutně potřebovali psa amerického prezidenta, takže se zájem rapidně zvýšil,“ vzpomíná Pavlína Vazdová.

Portugalský vodní pes budí na první pohled dojem loveckého psa, ale jeho původním posláním byla výpomoc rybářům. „Potápěl se pro sítě, byl schopen chytit rybu, která se uvolnila ze sítě, používal se k přenášení zpráv, případně i k záchraně tonoucích. V mlze udával směr k pobřeží, protože má skvělou orientaci,“ popisuje Pavlína Vazdová.

Plemeno má klidnou a vyrovnanou povahu, je proto vhodné i pro začátečníky. Podle chovatelky toleruje i věci, které jiní psi neodpustí. „Velice často používáme portugalské vodní psy, když chodíme do škol na ukázky. Není totiž jiné plemeno, které by mělo tak svatou trpělivost, když se mu deset dětí snaží říci, aby přeskočil překážku,“ dodává Pavlína Vazdová.

A jak si správně vybrat štěně portugalského vodního psa? Na kolik vyjde a jak se o něj správně starat? Kdy začít s výcvikem? Na tyto a další otázky odpoví další díl pořadu Máme rádi zvířata s Janou Urbanovou, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio