Radek Staněk cvičí dravce. Ti pak hlídají oblohu nad budějovickým letištěm

7. prosinec 2015

Sokolník Radek Staněk hlídá už sedmým rokem spolu se svými dravci oblohu nad budějovickým letištěm. S koníčkem, který se posléze stal i jeho povoláním, začínal už jako malý kluk. „Děda mě jednou vzal na Živitelku a tam jsem viděl sokolníka s kánětem na ruce. Řekl bych, že tím to to začalo,“ vzpomíná.

Jeho prvním dravcem byla poštolka. Jednalo se o mládě vypadlé z hnízda, které mu přinesli sousedi. Radek Staněk vystudoval lesnickou školu. V současné době pečuje až o dvacet dravců. Jejich úkol nad letištěm spočívá v plašení holubů, havranů nebo racků, kvůli kterým by mohlo dojít k nehodě letadla.

Kromě orlů, sokolů a káňat cvičí Radek Staněk také sovy. „Máme sovu pálenou, puštíka bradatého a kalouse. Ty ale pro biologickou ochranu letiště nejsou vhodné, chovám je spíše pro zábavu. Sova by nám ostatní ptáky neplašila, navíc loví většinou v noci a hlavně malou kořist, například myšky,“ vysvětluje.

V poslední době se nad letišti objevují drony, které vydávají zvuky dravců. Tyto létající stroje mají nahradit skutečné dravce v hlídání vzdušného prostoru. Českobudějovický sokolník je ale přesvědčený, že to nemůže fungovat. „Predátor v přírodě, pokud jde lovit, nevydává žádný zvuk, chová se neslyšně. Ptáci ani zvěř si tak zvuk dronu nemohou spojit s hlasovým projevem dravce,“ říká. Na létající krabičky si prý ptáci navíc časem zvyknou a přestanou reagovat.

A proč musí být ve vzduchu vždy jen jeden dravec? Jak vypadá hon s dravými ptáky? Jak dlouho trvá jejich výcvik? Na tyto a další otázky odpoví další díl pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Sokolník Radek Staněk, který zajišťuje biologickou ochranu budějovického letiště
autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.