Syrové maso ze psa agresivní bestii neudělá, říká odbornice na psí výživu

Mezi pejskaři se šíří nová módní vlna, takzvané barfování. „Je to primárně krmení syrovou stravou, většinou se uvádí kosti a syrové maso,“ vysvětluje specialistka na psí výživu Pavlína Vazdová.

Nejčastějšími druhy masa, které barfaři svým psům dávají, jsou hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové. Podle výživové specialistky se ale v poslední době dostávají do popředí i méně obvyklá masa. „Čím dál žádanější jsou lahůdky typu kozí, skopové, koňské. A dneska už jsou chovatelé ochotní shánět třeba i klokaní nebo žraločí maso,“ říká.

Pavlína Vazdová dříve také krmila své psy granulemi jako většina majitelů. K barfování ji přivedla kamarádka, chovatelka československých vlčáků. „V podstatě neustále jsme řešili nějaké alergie, zažívací problémy a dostali jsme se do bodu, kdy jsme měli deset psů a deset různých druhů granulí,“ vypráví. Právě krmení syrovým masem tento problém vyřešilo.

Barfování je podle Pavlíny Vazdové vhodné i pro štěňata. Ta by ale neměla konzumovat syrové maso vcelku. Sama jako první krmení pro malé psy používá mleté hovězí nebo kuřecí maso smíchané s tvarohem.

Někteří pejskaři namítají, že barfování je poměrně drahé. Obzvlášť, pokud mají doma většího psa nebo menší smečku. Podle Pavlíny Vazdové je ale možné syrové maso sehnat za stejnou cenu jako kvalitní granule.

Odpůrci barfování také argumentují, že ze syrového masa psům hrozí nákaza salmonelózou nebo různými parazity. Pavlína Vazdová reaguje tím, že maso, které jde do zpracoven pro zvířata, je prověřené a z jatek. To znamená kontrolované.

Dodává, že někteří chovatelé si neuvědomují, že také granule s sebou nesou rizika v podobě plísní nebo mykotoxinů, které nevidíme. „V Americe bylo několik afér, kdy spousta psů uhynula po požití velmi kvalitních granulí,“ připomíná.

O syrovém masu často kolují nejrůznější pověry. Říká se například, že pes, který ho dostává jako krmení, je pak agresivní a prahne po krvi. Na to má Pavlína Vazdová jasnou odpověď: „Můj manžel má rád tatarák a je to jeden z neklidnějších lidí na světě.“

A proč bychom své psy neměli krmit lidským jídlem? Jak odnaučit zvíře loudit? Které potraviny nesmí? Jaké složky obsahují psí konzervy? Jsou kosti pro psy vhodné? Odpovědi na tyto otázky si poslechněte v dalším díle pořadu Máme rádi zvířata v odkazu výše.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio