V Budějovicích žije sto druhů ptáků, úplně ale vymizeli sýčci

2. červen 2016

Ptáků v našich městech přibývá. Jen v Českých Budějovicích ornitologové během mapování napočítali celkem sto druhů opeřenců, kteří ve městě také hnízdí. „Nejhojnější jsou holubi, kosi, vrabci. Typickým městským ptákem je rorýs,“ dodává ornitolog Jan Havlíček z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Městské prostředí je přitom pro ptáky nepřátelské a všude číhá řada nebezpečí. „Do měst se stěhují ty druhy, které hnízdily na skalách a naše budovy jim skály připomínají,“ vysvětluje ornitolog. K lidským obydlím se podle něj stahují také lesní ptáci, které pak najdeme hlavně v parcích.

Přestože ptáků se do měst stěhuje čím dál více, některé druhy naopak zcela vymizely. Například ještě před pár lety hojná sova sýček. „Dříve sýčci hnízdili v každé vesnici i ve městech. Dnes už jich v České republice zbývá jen pár, žijí na jižní Moravě nebo v severních Čechách,“ doplňuje Jan Havlíček.

V poslední době se znovu mírně zvyšuje počet vrabců v městském prostředí. U nás rozeznáváme dva druhy. Známější je vrabec domácí - mírně zavalitější, samec a samička mají odlišné zbarvení. Dalším druhem je pak vrabec polní.

O vrabcích se často říká, že jsou drzí a jen tak něčeho se nebojí. Podle Jana Havlíčka se ale musí mít na pozoru před dravci. „Mezi jejich přirozené nepřátele patří například krahujec, který má ve svém anglickém názvu sparrow hawk, což je v překladu specialista na lov vrabců,“ říká.

Ptáci svým zpěvem označují teritorium, ale zároveň lákají partnerky. Občas se nám zdá, že ptáci ve městech zpívají falešně. To ornitolog potvrzuje. Ptáci prý mění svůj zpěv tak, aby unikli hlukům města. „Městský hluk je na nižších frekvencích, ptáci se proto snaží zpívat na vyšších frekvencích, aby se to nepřekrývalo,“ dodává. Město navíc mění i ptačí návyky. Zatímco v přírodě kosi zpívají většinou za rozbřesku, ve městě je uslyšíte po celou noc, protože v tuto dobu mají větší klid.

Jaká nebezpečí číhají na ptáky ve městech? Jsou městští opeřenci chytřejší než ti na venkově? Je správné krmit ptáky ve městech? Umí vlaštovky předpovídat déšť? Proč straky kradou lesklé předměty? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v dalším dílu pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio