V psím hotelu pomohou i s výchovou. Nesmíte pak ale psa hned pustit doma na gauč

Co se psem? To trápí řadu lidí, když odjíždí na dovolenou nebo je čeká pobyt v nemocnici. Řešením může být psí hotel. Jedno takové zařízení provozuje v obci Slavkov nedaleko Českého Krumlova Ivo Laštovka.

Do psího hotelu může kdokoli dočasně odložit svého čtyřnohého miláčka. „Ta doba není úplně omezená. Někdo to může využít jenom na víkend, někdo i na několik týdnů, které tráví třeba v nemocnici. Zrovna nedávno jsem tu měl psa na tři měsíce,“ dodává Ivo Laštovka.

Speciální příprava psa na pobyt podle něj není nutná. Zvíře by ale mělo být samostatné, zvyklé být samo doma. „Než majitel psa ubytuje, má možnost ho sem bezplatně na krátkou dobu přivézt, aby si zvykl na prostory a na mně jako ošetřovatele. Pejsek bude klidnější, když se aklimatizuje,“ připomíná.

V hotelu má čtyřnohý obyvatel zajištěné venčení čtyřikrát denně, podávání léků v případě potřeby, a pokud si to majitel přeje, i výchovu. „Mohu psa cvičit, převychovávat ho, ale po převzetí by v tom majitel měl pokračovat, aby ta práce, kterou udělám, nepřišla vniveč. Je to hlavně o lidech. Mohu tady psa vychovávat, ale když ho po návratu domů zase necháte skákat na gauč, lézt do koše a brát jídlo ze stolu, těžko můžete chtít nějaké výsledky,“ zdůrazňuje Ivo Laštovka, který je zároveň instruktorem výcviku psů.

Do svého hotelu přijímá psy všech ras. Ubytovává je venku nebo uvnitř, podle toho, na co jsou zvyklí z domova. Bydlet tu ale nemohou psi s přenosnými chorobami, blechami, kožní problémy. Jestli je pes v dobrém zdravotním stavu, si provozovatel osobně zkontroluje při převzetí.

Psí hotel ve Slavkově

Obtížnější je přijímat psy, kteří jsou velmi závislí na svých páníčcích. „Pokud zvíře hodně teskní, snažím se být s ním co nejvíc v kontaktu, ukazovat mu, že se vracím, aby mělo pocit, že tu pořád někdo je. Když jsou psi zvyklí být sami doma, zatímco jsou majitelé v práci, tak to takový problém nebývá. Horší je to se psy důchodců nebo třeba maminek na mateřské. Pak to opravdu chce sem psa přivézt několikrát na krátkou dobu už před pobytem,“ připomíná provozovatel.

Do hotelu je dobré vzít psovi jeho vlastní pelíšek. Dále Ivo Laštovka vyžaduje očkovací průkaz a krmivo na dobu ubytování. Nejlépe se hodí granule, protože není příliš času něco vařit.

Psí hotel ve Slavkově je rodinný. Provozovatel žije ve stejném domě, proto jsou psi stále pod kontrolou. Samozřejmostí je častý úklid a zařízení vyhovuje všem normám z hygienického i veterinárního hlediska. Jeden den v takovém hotelu vyjde páníčka na 300 korun. Více se zájemci dozví na www.vycvik-psu-cesky-krumlov.cz

Spustit audio