Zoo Tábor pomáhá vrátit zubry do české přírody, vypustí je do vojenských újezdů

Táborská zoologická zahrada oslavila na začátku července první rok fungování pod novým vlastníkem Evženem Korcem. Ten areál odkoupil v žalostném stavu. Bývalý majitel totiž přivedl zoo do insolvence, zvířata žila v nevyhovujících podmínkách a nedostávala ani odpovídající potravu.

„Zvířata nebyla krmena pravidelně, nefungovala žádná preventivní veterinární péče a hlavně tady nebyl ani tým kvalifikovaných lidí,“ vzpomíná na těžké začátky Evžen Korec.

Během prvního roku se ale podařilo vše dát do pořádku. „Dostali jsme se na systém výživy, který je běžný ve špičkových evropských zoo, máme krmné plány, řadě zvířat jsme také postavili nové přístřešky,“ dodává.

Přibyly také nové výběhy. Novinkou je například takzvaná farma, kde se návštěvníci mohou setkat přímo se zvířaty a mohou je za přesně daných podmínek krmit. V táborské zoo vyrostl i nový výběh pro divoká prasata.

Areál je otevřený i pejskařům. Po celé ploše jsou připravené misky s vodou pro čtyřnohé návštěvníky i koše se sáčky na výkaly. Jak ale podotýká vlastník zoo Evžen Korec, pro návštěvu psa platí dvě zásady: „Pes musí být na vodítku, bez toho ho sem pustit nemůžeme, a musí to být psi takzvaně vychovaní, aby neútočili na naše zvířata.“

Lev Simba v Zoo Tábor

Táborská zoo se v současné době zasazuje o návrat zubrů do české přírody. V novém výběhu proto chová čtyři samice. „Tito zubři představují raritu v tom, že se jedná o takzvanou nížinnou linii a pouze tato linie je vhodná pro vypouštění do volné přírody,“ říká Evžen Korec.

Zubři žili v České republice miliony let, ve středověku ale byli vyhubeni. Nyní se k nám zubři vozí z Polska. „Zoologická zahrada Tábor bude první, která odchovy od svých čtyř samic vypustí do volné přírody, a to do vojenských újezdů,“ pochlubil se Evžen Korec.

Zoo musela během uplynulého roku řešit i jeden nepříjemný incident. Loni na podzim zřejmě z nedalekého cvičiště utekl pes a velmi vážně potrhal pštrosa emu. Jak vzpomíná hlavní veterinář Martin Pán, jednou z variant bylo i uspání zvířete. „Léčili jsme ho skoro pět měsíců. Rána byla obrovská, v podstatě půlka zad byla zbavena kůže i těch hlubších vrstev,“ popisuje. Příběh těžce potrhaného pštrosa má ale šťastný konec. Dnes už je totiž emu zpět ve výběhu a nedávné zranění na něm už není znát.

A jaká nová zvířata ještě v Zoo Tábor uvidíte? Co obnáší práce hlavního veterináře? Jaká dramatická situace se odehrála při naší návštěvě? Poslechněte si pořadu Máme rádi zvířata, který připravuje Jana Urbanová.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.