Češi byli vždycky masožrouti, říká odbornice na gastronomii a zástupkyně projektu CzechSpecials Marie Horníková
Certifikační značku CzechSpecials dostávají restaurace, které mají ve své nabídce kvalitní české speciality. Mezi ně patří nejen svíčková nebo buchty, ale třeba také kvalitně upravený smažený sýr, popírá nelichotivou pověst oblíbeného jídla Marie Horníková. K tradiční české kuchyni podle ní historicky patří především zvěřina, ryby, hlemýždi nebo žabí stehýnka. Proč Češi nejsou hrdí na svoji kuchyni, i když by si to zasloužila, se Marie Horníkové ptala Patricie Strouhalová.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.