Česká filharmonie a Čhavorenge oslavili Mezinárodní den Romů společným koncertem

8. duben 2024

O víkendu proběhl v pražském Rudolfinu u příležitosti Mezinárodního dne Romů společný koncert zpěvačky a sbormistryně Idy Kelarová s Českou filharmonií.

Na akci s názvem Paĺikerav (romsky děkuji) s Kelarovou vystoupil dětský pěvecký sbor Čhavorenge, Desiderius Dužda, Jazz Trio, Komorní orchestr České a České studentské filharmonie, cimbálová kapela Pekovci a další hosté.

"V roce 2024 slavíme deset let úžasné spolupráce našeho romského dětského sboru Čhavorenge s Českou filharmonií. Za tu dobu jsme udělali velký kus práce nejen u nás nebo na Slovensku, ale třeba také v Belfastu nebo v Londýně. O naší spolupráci vznikl dokumentární film O čo ide Idě?, natočili jsme cédéčko Hej Romale, v začátcích s námi byl ještě pan dirigent Bělohlávek," vzpomínala sbormistryně Kelarová. "Zažili jsme mnoho krásných tvořivých setkání romských a neromských dětí, kdy všichni společně měníme svět k lepšímu. Máme tedy co slavit a jsme hrdí na naše úžasné děti," dodala.

Zpěvačka, sbormistryně, pedagožka a členka Královské švédské akademie hudby Kelarová založila pěvecký sbor Čhavorenge podporující romské děti a mladé lidi v roce 2011. Od roku 2014 spolupracuje s Českou filharmonií. První koncert k oslavě Mezinárodního dne Romů, v němž své síly spojila s Českou filharmonií, se odehrál v dubnu 2019 ve Dvořákově síni Rudolfina pod názvem Šun Devloro (Vyslyš mne, Bože) za účasti rumunské kapely Taraf de Caliu, akordeonisty Lela Niky, České studentské filharmonie s Markem Ivanovičem, ale také sboru Čhavorenge a více než 150 dalších mladých zpěváků z různých sborů.

V roce 2018 vydal Supraphon album Hej Romale, které vzešlo jako výsledek společného projektu České filharmonie a Kelarové na podporu romských dětí z českých a slovenských osad, ghett a sociálně vyloučených lokalit. V první studiové nahrávce dětského romského sboru Čhavorenge Českou filharmonii řídil dirigent Marko Ivanović. Mezi hudebními hosty byli akordeonista Lelo Nika, houslista Ivan Herák, klavírista Ondrej Krajňák a na kytaru hrál autor písní Desiderius Dužda.

Kelarová se věnuje romským dětem ohroženým sociálním vyloučením přes dvě desítky let. Její snahou je přibližovat mladým Romům jejich kulturu, motivovat je k tomu, aby se nevzdávali svých snů a zapojili se do většinové společnosti. Z romských osad vybírá talentované děti do své letní školy Romano drom.

zdroj: ČTK
Spustit audio