České filmy s předpovědí budoucnosti nepochodily. Vizionářem se stal Jules Verne

11. listopad 2013

Kam se posunou hranice technického pokroku za 10 let? Jaké technické novinky nebo vědecké objevy budou běžnou součástí našeho života? Vědecko-fantastické romány a filmy mnohdy správně předvídaly technický pokrok a někdy se pro změnu pořádně spletly. Smělé odhady mají také děti a jejich nespoutaná fantazie.

„Kolem roku 1964 přistanou na Měsíci rakety, které se vrátí zpět na Zem. O rok později přistane na Měsíci člověk. Pak se kolem Země objeví první kosmické ostrovy,“ odhadovaly děti v rozhlasovém pořadu z roku 1963. S přistáním na Měsíci se spletly jen o 5 let.

Futuristickou vizi světa za několik set let představují také české filmy Muž z prvního století, Ikarie XB 1 nebo legendární seriál Návštěvníci. Stejně jako expedice Adam 84 cestovali v čase i hrdinové snímku Zítra vstanu a opařím se čajem. Podle stáří jednotlivých postav si pozorný divák snadno spočítá, že tento film se odehrává v roce 1996. Tehdy se ovšem z Prahy do minulosti rozhodně nelétalo.

Vizionářem, jehož předpovědi se nečekaně brzy naplnily, byl Jules Verne. Příběhy o cestách na Měsíc, výpravách v podmořské ponorce nebo ničivém vynálezu zkázy se ve 20. století staly skutečností. Zatím nenaplněné zůstaly romány Cesta do středu Země nebo Na kometě.

„Nejsme již na Zemi, ale na jejím úlomku, který nás veze vesmírným prostorem. Nedokážeme ani předvídat, jestli se nám podaří někdy vrátit na rodnou planetu,“ tvrdil jeden z hrdinů románu Julese Verna. Doufejme, že tato vize se nikdy nenaplní.

autor: jht
Spustit audio