Hudbu složil: počítač. I taková může být budoucnost

Může se stát, že za deset let budeme poslouchat oblíbenou muziku z brýlí nebo z implantátů na těle. Přestanou ji skládat a psát lidé a stane se dílem počítačových programů, které si lidé také tvrdě zaplatí. Taková by mohla být hudba budoucnosti, jak ji odhadujeme v projektu Českého rozhlasu Česko 2023.

„Ty tam jsou doby, kdy lidé šli na koncert a hudbu brali jako dobře promyšlený sled tónů, zvuků a akordů. Tvůrčí duch, který je i v populární hudbě, asi vymizí,“ odhaduje skladatel Lukáš Hurník.

Do hudby bude stále více pronikat počítačový software

„Myslím, že to takto už do značné míry funguje i dnes. Muzikantům často stačí minimum akordů a téměř nulová melodie. Velkou část zvuků si někde koupí a hudbu z ní potom poskládají,“ říká Lukáš Hurník.

Šéfredaktor stanice Vltava Hurník má podobné názory jako hudební dramaturg Radia Wave Aleš Stuchlý.

Čtěte také

„Možná, že už budou existovat nějaké softwary, které budou hudbu generovat. Už teď jsme na experimentální scéně občas svědky toho, že se zadají určité parametry, podle nichž software generuje hudbu. Kdo ví, možná i taková je budoucnost hudby,“ říká Aleš Stuchlý.

A nevytratí se potom z hudby lidská složka? „Toto sentimentální hledisko také částečně sdílím a zastávám. Ale myslím, že proti každé vlně, se vzedme vlna druhá. Pokud na jedné straně bude hudbu dělat software, tak proti tomu přijde třeba vlna nějakých kutilských muzikantů, kteří budou dělat ryze autorskou hudbu,“ uvažuje Stuchlý.

Zásadně se promění i technologie

Hudební průmysl hodně podlehne komerci a podle Aleše Stuchlého se zásadně promění i jeho technologická složka.

„V tomto ohledu je vždy důležité uživatelské pohodlí jednotlivých posluchačů. Myslím, že bude vítězit streamovaná hudba. Lidé zkrátka budou streamovat hudbu v autorádiích nebo kdekoliv doma. Není vyloučeno, že se všechny ty kapesní počítače, které už dnes často používáme, časem přesunou do nějakých implantátů nebo do brýlí. Kdo ví,“ pokračuje Aleš Stuchlý.

Čtěte také

Muzikanty budou stále živit koncerty, ale budou muset hodně promýšlet, jak bude jejich vystoupení vypadat. „Existují i takové věci jako hologramy a projekce mrtvých hvězd, s čímž se možná budou muset kapely časem více potýkat. Uvidíme, jestli se koncerty nestanou časem také interaktivními,“ ptá se dále hudební dramaturg Radia Wave.

Bude podle něj ještě v roce 2023 existovat anketa Zlatý slavík? „Slovenskou obdobu této soutěže zrušili letos a já si myslím a tak trochu doufám, že to Česko do roku 2023 taky stihne,“ dodává Aleš Stuchlý.

autor: ela
Spustit audio