Internet zadarmo rozhodně nebude, shodují se internetoví publicisté

11. listopad 2013

Všudypřítomný internet, hlasové ovládaní a mobil jako šperk nebo módní doplněk. I tak vidí odborníci budoucnost mobilů a celosvětové sítě.

„Jsem ohromný fanda Star Treku a tam postavy vždy mluvily na počítač a ten na ně zase reagoval. Taková je podle mě cesta, která je před námi,“ předpokládá internetový publicista Daniel Dočekal. Podle něj je současný trend čím dál větších mobilů jen dočasný.

Skryjeme počítače do oblečení?

„Google brýle nebo nějaká jiná podoba počítače, například něco, co bude skryté v oblečení, možná i nějaký náramek nebo chytré hodinky: to vše bude mít deset let, aby se vyvinulo do technologie, která bude fungovat podstatně lépe,“ uvažuje Dočekal.

Čtěte také

Hlasové ovládání je sice pro řadu dospělých zvláštní a na veřejnosti jim přijde divné na mobil mluvit, ale pro mladší generaci je to samozřejmost. A s tím technologické společnosti počítají.

Bude internet všude?

Internetový podnikatel a novinář Patrik Zandl má představu o nejprodávanějším mobilu roku 2023 celkem jasnou.

„Moje představa je, že budeme mít značné obtíže přečíst jméno telefonu z čínské transkripce. Myslím si zkrátka, že éra Applů, Googlů a Microsoftů, která je dnes, odezní podobně, jako odezněla éra Nokie nebo Ericssonu,“ myslí si Zandl.

Kam až povede samozřejmost internetu?

Bude jako vzduch – všudypřítomný a samozřejmý. Tak vidí internet za deset let Daniel Dočekal. „Pro lidi mého věku byl internet zázrak, ale pro dnešní děti je docela normální, že věci jsou propojené,“ říká.

Čtěte také

Síť nebude chybět v ledničkách nebo autech. Dočekal se Zandlem se shodují, že zadarmo internet rozhodně nebude. Čím dál kvalitnější filmy a celkové nároky na přenosy obrovských množství dat si totiž budou vyžadovat stále větší rychlost, kterou zkonzumujeme lusknutím prstu.

„Když se dnes podívám, kolik přenesu na svém mobilním telefonu dat, tak to je srovnatelné s tím, kolik jsem v roce 1999 přenesl na pevné lince. A to je něco, co jsme si tenkrát neuměli ani představit,“ dodává Zandl.

autor: lov
Spustit audio