Setkání s mimozemšťanem? Takhle vypadat nebude

15. listopad 2013

Co myslíte, navštíví nás v příštích 10 letech mimozemšťané? Setkání lidí s mimozemskou civilizací si představujeme různě – katastrofálně, mírumilovně nebo v komické nadsázce. Ukážeme vám, jak takové setkání rozhodně vypadat nebude, tedy tak, jak zněl fiktivní rozhovor člověka s mimozemšťanem. Natočili ho v roce 1963 v Československém rozhlase.

Mimozemšťan se sice slušně představil, ale mladý muž se stejně neubránil leknutí. Mimozemšťan se ho začal vyptávat, jak to na světě chodí. Dozvěděl se, že polovina obyvatel planety Země žije v socialismu, a tak chtěl vědět, o co jde.

„Socialismus je organizován tak, že každý něco dělá a za to něco dostává. Dělá, co umí. A dostává tolik, kolik se stačí vyrobit,“ popsal muž socialismus. „To je úplně přirozené,“ odvětil mimozemšťan. „O to zvědavější jsem na druhou polovinu lidstva,“ dodal.

Muž popsal, že v kapitalismu mají někteří lidé velký majetek a tím pádem i moc ovládat druhé. „Proč si to nechají líbit?“ ptal se mimozemšťan s tím, že stačí pro lidi s velkým majetkem jednoduše nepracovat. „To jsme udělali my. A teď máme socialismus, ale budeme mít komunismus,“ vysvětlil muž mimozemšťanovi.

A jako správný agitátor poučil, že klíč ke šťastným zítřkům je v každém jednotlivci: „Na Zemi máme takovou nemoc. Sobectví.“

Představa tvůrců fiktivního rozhovoru s mimozemšťanem byla taková, že každá vyspělá civilizace ve vesmíru už je dál a žije v komunismu. Jak je to doopravdy? To se dozvíme až mimozemšťané skutečně přiletí.

autor: jht
Spustit audio