Vzkaz do roku 2023 jsme odeslali

4. prosinec 2013

Ve středu 4. prosince generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan zapečetil do skleněné truhly vzkaz do roku 2023. Je to polovina "Velké národní předpovědi", která dosud nebyla zveřejněna a dozví se ji až lidé v roce 2023. Slavnostního uložení se zúčastnili i patroni projektu herečka Martha Issová a publicista Miloš Čermák.

Velkou národní předpověď sestavilo 7700 účastníků projektu Česko 2023. Tajný vzkaz obsahuje prognózu toho, jak bude Česká republika vypadat za 10 let. Například jak se změní pravomoci prezidenta, zda se Češi udrží na světově prvním místě v pití piva nebo jestli někdo překoná světový rekord v běhu Jarmily Kratochvílové z roku 1983.

Vzkaz do roku 2023 byl uložen na tři nosiče: na DVD disk, na mikro SD kartu a na USB flash disk. Pokud by tyto nejmodernější datové nosiče selhaly, je ještě vzkaz vytištěn na papíře a uložen do obálky.

Těsně před zapečětěním přibyly k poselství do roku 2023 ještě tři zvukové vzkazy. Jejich autorem byli patroni projektu Martha Issová a Miloš Čermák a generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. "Není nic horšího, než když herečky pronášejí poselství," odlehčila okamžik Issová.

Česko 2023: Slavnostní zakončení projektu, Martha Issová

Truhla je uložena u vstupy do budovy Českého rozhlasu v Praze z ulice Římská. Je doplněna velkým světelným odpočtem, který ukazuje zbývající počet vteřin do otevření skleněné truhly. V okamžiku uložení ukazovalo počítadlo 298 279 896 vteřin.

autor: pez
Spustit audio