Jizerské hory zůstanou i v roce 2023 otevřené všem. Nebo ne?

8. listopad 2013

Jaké budou Jizerské hory a Krkonoše v roce 2023, tedy za 10 let? Bude příroda ustupovat výstavbě nových chat a areálů nebo tyto hory zůstanou oázou klidu a krásným místem na výlet a letní i zimní dovolenou?

Zatím to vypadá, že hory zůstanou místem klidu, i když i tam budou přibývat turistické atrakce. Jednou z nich se stane například protržená přehrada u Desné.

„Chceme zbavit tělo hráze náletů, vybudovat nějaké chodníčky... S pomocí Lesů ČR chceme osadit nějaké informační tabule ve čtyřech jazycích...“ říká starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman z ODS. Záměrem podle něj je, aby bylo místo bezpečnější a lépe sloužilo turistům – třeba i co se občerstvení a odpočinku týká.

„Kdysi tam stála Kremerova bouda. Chceme její základy očistit a postavit na nich „útulnu“, jak říkají Slováci, jako je na Knajpě nebo na Hřebínku,“ vysvětluje Jaroslav Zeman.

Běžkaři (ilustr. obr.)

Další novinkou pro další roky bude vyrůstání nových turistických tras – například hřebenovek.

Milovníky běžek jistě zajímá, zda se budou bílé stopy v Jizerských horách zpoplatňovat. Zatím to vypadá, že ne. Běžkaři si ale budou moci koupit dobrovolně nálepky, a tím na Jizerskou magistrálu přispět. Mezi návštěvníky Jizerských hor se nálepky uchytili – lidé vědí na co přispívají a nálepky jsou často k vidění na vybavení nebo oblečení těch, kteří se do Jizerek pravidelně vypravují.

autor: sas
Spustit audio