El Duo 2023: co se bude drnkat za dekádu?

22. listopad 2013

Čipy v hlavě přenášející koncert Evy a Vaška? Kam až budoucnost zajde v retrománii? Mladí Češi jsou v prognózách konzervativní optimisté – alespoň podle předběžných výsledků futuristického projektu Česko 2023. Pořad El Duo se k této aktivitě připojuje a k vyhlídkám na hudbu v prostředí české společnosti v roce 2023 vybídne dva povolané hosty : Bonuse a Rodrigueze. Již tento pátek 22. listopadu od 19 hodin.

Zpěvák, textař, hudebník, producent, grafik, kurátor a příležitostný publicista Martin Hůla už vystřídal několik pseudonymů, ale přátelé mu neřeknou jinak než Bourek. Prošel kapelami Ememvoodoopöká, Sporto, Komunisti, avšak do širšího povědomí vstoupil sólo, a to pod přezdívkou Bonus. V diskografii se zatím nacházejí dvě EP a dvě alba a třetí velká deska se vyklube příští rok. Se zatím posledním LP Náměstí míru sklidil ocenění Apollo 2011 a byl nominován na ceny Anděl a Vinyla. K tomu stíhá občas produkovat (Stevie Brufen), a když je požádán, vyplodí i nějaký remix (Ecstasy Of St. Theresa, Here, Midi Lidi, Věc, Peťo Tázok ad.).

K tomu všemu ještě přičtěme aktuální idm-glitchový projekt Karel Mojžíš a podíl na přípravě pořadu Kreaton na Radiu Wave. A to ještě zdaleka nekončíme – od roku 2008 spoluvlastní grafické studio Carton Clan, se kterým dosáhl na třetí místo v ocenění Nejkrásnější knížka roku a za grafiku časopisu Full Moon se ocitl v širší nominaci Czech Grand Design a účastnil se tří expozic. Jako kurátor je podepsán pod výstavami Free Culture (spolu s Daphne Carr) a Knihy se těžko vystavují: Zdeněk Seydl. A připomeňme si ještě Bourkovu publikační činnost: Radio 1 (Knižní servis), Reflex, Hype, Živel, RedWay - seriály: DIY, Alternativní distribuce hudby, Občanská výchova.

I Luděk Staněk, nepřehlédnutelná postava domácí žurnalistiky, pohotový a břitký glosátor společenského dění, má slabost pro alter ega – čtenáři si ho mohou pamatovat pod nicky D.A.R. nebo 412 00, ale řada lidí ho má prostě spojeného s přezdívkou Rodriguez. První příspěvky mu otiskoval anarchistický věstník A Kontra, ale až jeho recenze v Rock & Popu v raných devadesátkách mu přinesly pověst novinářského enfent terrible. Drzým, generačně nesmlouvavým, ale neskutečně vtipným a vynalézavým rukopisem dokázal spolehlivě polarizovat čtenářskou veřejnost. Pracoval jako editor v reklamní agentuře, psal do Rolling Stone, Esquire, MF Dnes, Lidových novin, v pozici šéfredaktora vystřídal několik lifestylových titulů, autorsky se podílel na přípravách televizního magazínu Paskvil, na Radiu 1 společně s Janou Kománkovou vytvářel kontroverzní pořad Unzipped, dva roky seděl v porotě hudebních cen Apollo, byl moderátorem TV Metropol, účinkujícím v kabaretu Zlatá kozačka, zamiloval si poker, až ho začal úspěšně komentovat a amatérsky hrát a flirtoval i s boxem. Je vášnivým fanouškem fotbalového klubu Arsenal Londýn. V současnosti pracuje jako redaktor týdeníku Reflex. Tematicky se věnuje médiím a popkultuře, ale nevyhýbá se a priori žádným tématům.

02425379.jpeg

Jakou úlohu bude hrát hudba za deset let? Nepřebírá již teď její vlivovou roli třeba design? Jak hluboký pád na poli vkusu nás ještě čeká? Na takové otázky a řadu jiných budou odpovídat hosté pořadu El Duo Bonus a Rodriguez. Na slyšenou se těší tvůrci měsíčníku El Duo Ajva a Stano.

ČRo Vltava, 22. listopadu od 19 hodin

autor: Stano
Spustit audio