Český rozhlas Jazz vyhodnotil jazzová alba roku, boduje projekt Gilgul

25. březen 2024

V Česku vyšlo loni celkem 45 jazzových desek, napočítal Český rozhlas Jazz. Vítězem jím pořádané ankety se stalo trio Dorůžka/Fischmann/Novák s albem Gilgul. Čtěte kompletní výsledky.

Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas jedenáctým rokem, její součástí je i pravidelně aktualizovaný přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

STAHUJTE ZDE:

„Český jazz je ve výborné kondici, ale měl by být víc vidět a zasloužil by si větší podporu,“ míní Petr Vidomus, dramaturg pořadatelské stanice ČRo Jazz. „Rok 2023 byl pro tuzemský jazz rokem velmi silných alb. Nabízí se i úvaha o jisté generační obměně: velkou část nahrávek vydali zástupci mladší a střední generace,“ připomíná.

Panel sedmi hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2023 označil unikátní album Gilgul tria David Dorůžka/Robert Fischmann/Martin Novák. „Myšlenka propojení jazzu s židovskými hudebními tradicemi není nová. Je však strhující, s jakou samozřejmostí se to podařilo tomuto triu. Není divu, že zaujalo i v zahraničních žebříčcích,“ říká dramaturg ČRo Jazz. Album obsahuje ponejvíce autorské skladby flétnisty Roberta Fischmanna v neobvyklé instrumentaci flétna, kytara, bicí.

Prolistujte si brožuru Česká jazzová sklizeň:

Na druhém místě ankety se umístilo album Emotions trumpetistky Štepánky Balcarové, hudebně zpracovávající nejrůznější lidské emoce. Posledním oceněným titulem je nahrávka Alchemy elektronického tria Tomáše Sýkory s producentem a experimentátorem Aid Kidem.

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. 

Podle Vidomuse nelze najít v české jazzové produkci uplynulého roku nějakou dominantní tendenci. „Snad jenom jakousi všežravost, žánrový rozptyl a rozvolnění hranic toho, čemu jsme si navykli říkat jazz. Jestliže ještě před pár lety se u nás dalo mluvit o hájemství straight-ahead jazzu, dnes jde jen o jednu z mnoha odnoží české scény. Projekty elektronické, swingové či volně-improvizační se vzájemně doplňují, než aby si protiřečily,“ vysvětluje Vidomus.

Podívejte se na klip k vítěznému albu:

Dvaatřicetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových akcích, posluchači si jej mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde. O tištěné vydání zdarma si mohou zájemci napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2023

 

1. David Dorůžka/Robert Fischmann/Martin Novák – Gilgul (Animal Music)

2. Štěpánka Balcarová – Emotions (Animal Music)

3. Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid – Alchemy (Animal Music)

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.