Česká a Slovenská Federativní Republika. Zdá se vám, že vidíte pravopisnou chybu?

4. duben 2016

Jak je to s velkými písmeny v oficiálním názvu československé federace?

Otázka:

Dobrý den,
docela by mě zajímalo psaní velkých písmen v názvu „Česká a Slovenská Federativní Republika“. Pochopil bych verzi „Česká a Slovenská federativní republika“, vždyť se naše federace skládala z České republiky a Slovenské republiky, ale tohle?! Domnívám se, že tímto paskvilem zaseli naši poslanci zmatek v mnoha hlavách, nebo se snad mýlím?


Odpověď:

Píšeme „Česká a Slovenská Federativní Republika“. Psaní velkých písmen bylo takto zavedeno na žádost slovenské strany, a to proto, aby název jedné části federace, České republiky, nebyl psán s velkým písmenem, zatímco název druhé součásti federace, Slovenské republiky, který by měl být v souladu s Pravidly pravopisu psán s malým písmenem, tímto písmenem psán nebyl (běžně bychom bývali měli psát Česká a slovenská federativní republika, což bylo slovenskou stranou odmítnuto). Uvedeným nestandardním řešením byl problém vyřešen.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.