Dobytá, nebo dobitá bitva? A dává toto spojení vůbec smysl?

7. říjen 2014

Bitvu nelze nabýt do vlastnictví, vynutit ani získat. Zrovna tak ji nelze ubít/dorazit či doplnit elektrickým nábojem. Spojení s těmito slovesy, popř. se slovy od nich odvozenými nedává žádný smysl, je významově defektní.

Otázka:
Řešíme větné spojení „dobi/ytá bitva“. Dcera (ve 4. třídě) napsala měkké i a bylo to špatně. Můžete nám toto větné spojení nějak zdůvodnit?


Odpověď:
Sloveso dobýt se užívá ve významech „zmocnit se (bojem)“, např. dobýt město; velkým úsilím dosáhnout (dobýt svobody), vynutit (dobýt z někoho přiznání). Sloveso dobít nese významy „přestat bít“ (srdce dobilo), „ubít“ (dobít zvíře), „doplnit elektrickým nábojem“ (dobít akumulátor).

Bitvu podle našeho názoru nelze spojovat s žádným z uvedených významů – spojení dobytá bitva stejně jako spojení dobitá bitva není smysluplné. Svědčí o tom též data z Českého národního korpusu, v němž ani jedno z uvedených spojení není zachyceno.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.