Oslovování v korespondenci

21. září 2014

Nemůže oslovení vážení působit nadřazeným dojmem? A kde všude psát velké písmeno u zájmen Ty, Vy?

Otázka:
Vážení jazykovědci,
v jakých typech textů kromě dopisů a e-mailů se připouští psaní velkého písmene v zájmenech Ty, Váš, Vámi apod., kterými se zdvořile obracíme na adresáta?

A můj druhý dotaz se týká oslovování pomocí slova Vážení, připadá mi takové konfrontační, nadřazené. Obrací se tak třeba učitel na žáky. Vnímá se to takto i v jazyce, nebo je to neutrální oslovení pro více neznámých osob?

S pozdravem,
Martina Kobesová


Odpověď:
Dosavadní jazykové příručky počítají s psaním velkého písmene u osobních a přivlastňovacích zájmen Vy, Váš, Ty, Tvůj apod. pouze v korespondenci, v jiných typech komunikace nikoli.

Formulace pravidla o psaní velkého písmene však nesvědčí o tom, že by v jiných typech komunikace bylo psaní s velkým písmenem vysloveně zakázáno.

Názory na psaní velkého písmene u uvedených zájmen jinde než v korespondenci se různí a nelze přesně vymezit okruh textů, ve kterých je psaní zájmen s velkým písmenem „přípustné“. Sama jazyková praxe ukazuje, že velká písmena u zájmen jako znamení úcty pronikají zejména do reklamních a propagačních textů.

Oslovení vážení v dopisech je podle našeho názoru spíše neutrální, ale jistou spojitost s pohrdlivě pronášeným vážení v mluvené řeči vyvolávat může.

Jistou roli hraje též celkový kontext dopisu, v němž se oslovení vážení užije. V případě pochybností je lépe užít jiné formy oslovení.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.