Velká písmena u názvů prostranství

27. srpen 2014

Pravidla pro psaní velkých písmen nejsou v češtině právě jednoduchá. Následující dotaz se týká velkých písmen u názvů ulic a náměstí.

Otázka:
Nechápu, proč se znovu píše (tak se to učila moje matka za I. republiky) velkými písmeny např. Třída Milady Horákové nebo Náměstí Míru. To mně bylo mým panem profesorem češtiny vysvětleno, a ono je to vcelku logické, že je ulice, tj. řady domů, a ta dostala název např. 28. října. Pak je širší ulice, tedy třída a ta dostala název např. politických vězňů.

Totéž platí pro náměstí. Je to prostě „platz“ a ten má jméno. Nevidím tedy důvod, proč psát něco, co není název, velkými písmeny.

Děkuji za odpověď.
Zdraví Ing. Pavel Bára


Odpověď:
Psaní *Třída Milady Horákové jakožto označení veřejného prostranství je podle platných Pravidel českého pravopisu nadále nenáležité, a vyskytne-li se, jde o pravopisnou chybu. Správné je pouze: třída Milady Horákové.

Psaní velkého písmene u obecného označení typu prostranství je správné pouze v případě, že jde o název zastávky veřejné dopravy: spoj končí v zastávce Třída Milady Horákové (ale bydlím na třídě Milady Horákové).

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.