Běhan

26. březen 2018

Příjmení Běhan je motivačně průhledné, vzniklo ze slovesa běhat. Máte i další stejně motivovaná příjmení jako Běhálek, Běhal, Běhavka nebo Běhavý. Jan Svoboda řadil příjmení Běhan mezi jména odvozená z označení služebnictva. Běžcům, pro něž byl běh zaměstnáním, se říkalo laufr nebo běhoun, jejich pracovní náplní byl běh před kočárem, aby dali na vědomí, že přijíždí někdo vznešený, dále také rychlé doručování zpráv apod. Jaká byla nezbytná kvalifikace pro pozici laufra? Pro lepší představu nám poslouží inzerát z roku 1780, který vyšel v Prager Postzeitung: „dobrý běžec, dobře rostlý, do 25 let, svobodný, věrný, poctivý, střízlivý a příkladného chování“. A co naopak nabízel zaměstnavatel? „Jako plat šestnáct zlatých, a bílých vest a střevíců, kolik jich jen dotyčný spotřebuje.“ Příjmení Běhan dnes nosí 104 osob.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 30; J. Svoboda, Staročeská osobní jména a naše příjmení, Praha 1964, s. 192; Y. Yevsyuková, Jazyk v atletice, Diplomová práce, FF UK, Praha 2017, s. 37

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.