Cink

14. listopad 2017

Příjmení Cink má mnoho možných výkladů, v nichž se mísí čeština a němčina. Někteří řadí příjmení Cink mezi pojmenování vzniklá z citoslovcí stejně jako Cvak, Bum, Klap apod. Dále mohlo vzniknout z apelativa cink, které má několik různých významů, např. se tak nazýval starý dechový nástroj (též ve staré němčině označovaný jako zinke, tj. „roh“). Cink je i lidové označení pro „zákal v oku“, pak byl šlo o pojmenování podle vzhledu. Asi méně pravděpodobný je výklad podle hráčské vášně ‒ cink je totiž také „pětka na hrací kostce“, což pochází též z němčiny, ze středohornoněmeckého apelativa zinke se stejným významem. Konečně by mohlo mít příjmení Cink svůj původ i ve středohornoněmeckém zinke ve významu „špička“, „vrub“, podle Josefa Beneše by pak šlo o přezdívku podle vzhledu, snad o žertovné pojmenování pro nosatého člověka. V současnosti u nás žije 1 065 nositelů příjmení Cink.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 37; J. Beneš, O českých příjmeních, Praha 1962, s. 298; M. Knappová, Naše a cizí příjmení v současné češtině, Liberec 2002, s. 33; J. Svoboda, Staročeská osobní jména a naše příjmení, Praha 1964, s. 195, s. 199; J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 292, s. 321, s. 325

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.