Drexler

2. květen 2017

U příjmení Drexler se uvádějí dvě možné motivace – jednou je odvození z místního jména Dröslau, což bylo německé označení české obce Tvrdoslav u Klatov. Druhou je německé apelativum Drechsler, tj. „soustružník“. V Německu je příjmí Drexler doloženo již z roku 1600. U nás dnes žije 672 obyvatel s tímto příjmením. Rozšířené je i na Slovensku, Milan Majtán ho však ve slovníku slovenských příjmení vykládá z němčiny jako „tkadlec“.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 44; M. Majtán, Naše priezviská, Bratislava 2014, s. 70; M. Knappová, Naše a cizí příjmení v současné češtině, Liberec 2002, s. 164; J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 264; Bahlow, s. 107; R. a V. Kohlheimovi, Lexikon der Familiennamen, Berlin 2008, s. 180

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.