Fiby

27. září 2016

Příjmení Fiby je velmi vzácné, v celé ČR najdeme jen 6 jeho nositelů a je to příjmení s velkým otazníkem. Josef Beneš spekuluje o možné souvislosti s příjmeními jako Fibinger nebo Fibich, která vykládá z německého apelativa Viehweg, tj. „průhon“, „pastvina“. Zakončení na -y ale podle Milana Majtána napovídá, že se nejspíše jedná o latinské patronymické příjmení odvozené z 2. pádu rodného jména otce, obdobně jako příjmení Adamy, Jozefy, Viktory apod. Antonín Kotík vykládá příjmení Fibík a Fíba z rodného jména Fibián, což je patrně varianta jména Fabián. Snad bychom mohli i u příjmení Fiby uvažovat o stejné motivaci.

Použitá literatura:
A. Kotík, Naše příjmení, Praha 1894, s. 36 (Fíba, Fibík); M. Majtán, Naše priezviská, Bratislava 2014, s. 29 (zakončení na -y); J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 232

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.