Gotthardt

6. červen 2017

Příjmení Gotthardt vzniklo z německého rodného jména Gotthart se základem -hart, tj. „silný“, „odvážný“, první část komponentu Gott- znamená „bůh“. Josef Beneš uvádí: „Naše příjmení Gotthard bývá mylně vykládáno jako německé, ale u většiny našich rodů vzniklo u nás, jak ukazují dějiny uctívání sv. Gottharda. Ostatky tohoto hildesheimského opata († 1038) se dostaly r. 1131 do katedrály sv. Víta, a světec se tak stal českým patronem. Jeho velkými ctiteli byli mniši v klášteře sv. Jana na Ostrově u Davle a pražský biskup Jan (1135–1139).“ Tito činitelé měli vliv na to, že sv. Gotthardu byla zasvěcena řada kostelů a kaplí u nás. Nejvíce obyvatel s příjmením Gotthardt dnes žije v Plzni, celkem jich v evidenci obyvatelstva najdete jen 27.

Použitá literatura:
J. Beneš, O českých příjmeních, Praha 1962, s. 56; J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 101, s. 151; R. a V. Kohlheimovi, Lexikon der Familiennamen, Berlin 2008, s. 255

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.