Kedruš

Příjmení Kedra, Kedroň nebo Kedroutek se vykládají z ženského rodného jména Kedruta/Gedruta, což byla česká varianta německého rodného jména Gertruda. Toto jméno se vykládá jako „silná v kopí“ – bájeslovná Gertruda byla jednou z valkýr vodících padlé bojovníky do germánského nebe. Předpokládáte, že i příjmení Kedruš by mohlo mít stejnou motivaci. Příjmení odvozená z ženských jmen přitom dostávali nemanželské děti nebo muži, jejichž žena byla významnější. Kedruš je příjmení velmi vzácné, v současnosti u nás žije jen 16 jeho nositelů, nejvíce jich najdete v Otrokovicích.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 83 (Kedroň); J. Svoboda, Staročeská osobní jména a naše příjmení, Praha 1964, s. 153 (Kerdruša); M. Knappová, Jak se bude vaše dítě jmenovat?, Praha 2010, s. 384 (Gertruda)

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.