Luger

24. říjen 2016

Příjmení Luger je velmi vzácné, dnes žije jen 20 jeho nositelů. Mohlo by snad jít o jméno obyvatelské odvozené z německého místního jména Lug, Luga či Lugau – v Bavorsku, Rakousku a Slezsku nacházíte řadu takto pojmenovaných obcí. Možný je i výklad ze slovesa lugen, tj. „špehovat“, „číhat“, tedy jako označení toho, kdo číhá ve skrytu, špehuje.

Použitá literatura:
J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 223 (Lugert); M. Gottschald, Deutsche Namenkune, Berlin 1971, s. 333; H. Bahlow, Deutsches Namenlexikon, München 1967, s. 324; R. a V. Kohlheimovi, Duden Familiennamen, Berlin 2008, s. 398

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.