Penka

7. září 2016

Podle Dobravy Moldanové může příjmení Penka pocházet z místního jména Penk v Rakousku či Bavorsku. Možná byste však nemuseli chodit tak daleko, u nás leží dvě vsi jménem Penčice, jejichž název odvozuje Antonín Profous ze starého rodného jména Penka nebo Penek (Penčice totiž znamená „ves lidí Penkových“). Toto staročeské rodné jméno vykládá Jan Svoboda z rodného jména Benedikt (Benedikt > Benka > Penka). V současnosti u nás žije 108 osob s příjmením Penka.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 137; J. Beneš, O českých příjmeních, Praha 1962, s. 126; J. Svoboda, Staročeská osobní jména a naše příjmení, Praha 1964, s. 179; J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 211 (Penk); A. Profous, Místní jména v Čechách: Jejich vznik, původ, význam a změny, díl III, M–Ř, Praha 1951, s. 339 (Penčice)

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.