Šabacký

7. září 2017

Příjmení Šabacký patří k těm nejasným, u kterých bohužel tápeme. V současnosti ho nosí 371 osob, nejvíce jich žije v Třebíči. V polském slovníku příjmení se nám podařilo najít příjmení Szabacki, které je tam vyloženo z apelativa šabat, tedy „poslední den v týdnu podle židovského kalendáře“. Je ale zajímavé, že u českých příjmení Šabat nebo Šabata o této motivaci naše odborná literatura vůbec neuvažuje a tradičně se považují za odvozeniny z rodného jména Šebestián. I tento výklad snad připadá u příjmení Šabacký v úvahu. U Antonína Kotíka nacházíme příjmení Šabecký, které údajně vzniklo z místního jména Šabata ‒ místo s takovým názvem se nám ale nepodařilo nikde dohledat. Výklad z místního jména se však jeví pravděpodobně i kvůli zakončení příjmení na -cký. Spekulujeme proto i o výkladu z místního jména Šabac, což je město ležící na území dnešního Srbska, ve středověku byl Šabac znám jako významná pevnost na jižním okraji Uher, kde často probíhaly střety mezi Turky a rakouskými vojsky. Máme i srbochorvatské příjmení Šabac.

Použitá literatura:
A. Kotík, Naše příjmení, Praha 1894, s. 142 (Šabecký), K. Rymut, Nazwiska Polaków: słownik historyczno-etymologiczny, díl II, L–Ż, Kraków 2001, s. 386 (Szabacki); V. W., Skloňování srbocharvátských jmen Šabac, Petar aj., Naše řeč, 19, 1935, 5, s. 160 (Šabac)

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.