Šik

13. říjen 2016

Příjmení Šik je na výklad složitější. Dobrava Moldanová nabízí hned tři možné výklady – příjmení Šik podle ní může pocházet ze středohornoněmeckého přídavného jména schic, tj. „obratný“, „vhodný“, „pořádný“, nebo z německého adjektiva schiec, které znamená „křivý“, „nakloněný“, snad i „šilhavý“. Jedná se tedy o příjmení podle duševních či fyzických vlastností. U rodin s židovskými předky může jít o akronym – Dobrava Moldanová uvádí zkratku ze slov Šme Jehudim Kadišim neboli „Jména Židů jsou posvátná“, podle Ruth Bondyové se jednalo o akronym ze slov šabat kodeš, tj. „svatost soboty“. Nejvíce Šiků žije v Brně, celkově jich v ČR najdeme 891. Německou formu Schick nosí 119 osob.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 182; M. Majtán, Naše priezviská, Bratislava 2014, s. 93 (Šiko); A. Kotík, Naše příjmení, Praha 1894, s. 60; R. Bondyová, Rodinné dědictví, Praha 2006, s. 84 (Schick); J. Beneš, Německá příjmení u Čechů, Ústí nad Labem 1998, s. 169, s. 292, s. 339, s. 342 (Schick)

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.