Soucha

Apelativum soucha označovalo „hubeného člověka“, také „suchý strom“ nebo „hromádku sena na louce“. Příjmení Soucha tedy patří do kategorie pojmenování podle fyzického vzhledu. Dnes u nás nosí toto příjmení 163 obyvatel. Pokud by čeští nositelé příjmení Soucha měli prokazatelně francouzského předka s příjmením La Souche, jak tvrdí, pak bychom mohli přijmout i výklad ze starého francouzského apelativa souche, tj. „kmen“, „pahýl stromu“, popř. „primitivní lávka přes potok z kmene stromu“.

Použitá literatura:
D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 173; A. Kotík, Naše příjmení, Praha 1894, s. 46; J. Beneš, O českých příjmeních, Praha 1962, s. 259; A. Dazat, Dictionnaire étymologique des noms de famille et prénoms de France, Paris 1951, s. 556 (Souche)D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2010, s. 173; A. Kotík, Naše příjmení, Praha 1894, s. 46; J. Beneš, O českých příjmeních, Praha 1962, s. 259

autor: Žaneta Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.