Rubikova kostka

8. duben 2014

Mechanický hlavolam, hit 80. let, nese jméno svého vynálezce, sochaře a architekta Ernöho Rubika.

13. červenec – Rubikovy narozeniny – se slaví jako Mezinárodní den hlavolamů a rébusů. Rubik se narodil v Budapešti v roce 1944. Vystudoval Technickou univerzitu a stal se pedagogem na univerzitě aplikovaného umění a designu.

A tam vymyslel jednoduchou učební pomůcku, z níž se zanedlouho stala nejslavnější a nejprodávanější logická hra světa. To bylo na počátku 70. let a panu Rubikovi táhlo na třicítku.

Hračka, která se proslavila po celém světě

Začalo to docela nevinně. Rubika rozčilovalo, že jeho studenti nemají vůbec žádnou prostorovou představivost. Tak jim začal vymýšlet názorné učební pomůcky.

Zajímavé je, že s podobným nápadem jako Rubik přišli zhruba ve stejnou dobu nezávisle na sobě další dva pánové: jeden v Japonsku a druhý v Americe.

V lednu 1975 si Rubik kostku nechal patentovat. Ovšem s rozjetím výroby to v tehdejším komunistickém Maďarsku nebylo vůbec jednoduché. Svůj vynález svěřil malé hračkářské továrně v Budapešti, a víte, jak dlouho jim trvala pouhá příprava výroby? Tři roky!

První milionář v komunistických zemích

Když se kostka konečně objevila na trhu, o nějaké reklamě si tenkrát mohla nechat jen zdát. A možná by byla úplně zapadla, kdyby si jí nevšiml jeden Rubikův krajan, obchodník-emigrant Tibor Laczi.

Jednou tento pán prý seděl kdesi v Budapešti u kafe a pozoroval číšníka, jak si hraje s barevnou kostkou. Matematik-amatér byl nadšen. Hned Rubika vyhledal a řekl mu, že společně vydělají miliony.

Pan Laczi nemluvil do větru. Vzal si na pomoc ještě dalšího krajana, úspěšného vynálezce v oboru hraček a her Toma Kremera, a začali společně razit cestu kostce – tehdy se ještě jmenovala Kouzelná – na světový trh. Po dlouhém jednání se distribuce ujala americká firma Ideal Toy a za první dva roky dokázala prodat sto milionů kusů.

Čtěte také

A tak se pan Rubik stal prvním občanem komunistické země, který se vypracoval od píky v opravdového milionáře.

O kostce se začaly psát knihy, zakládaly se fankluby, pořádaly šampionáty ve skládání na čas, poslepu, jednou rukou, nohama. Média zaznamenala, že byla kostka složena na nejvyšším vrcholu světa Mount Everestu nebo ve vesmíru.

No a když kostka zaplavila celý svět, přišel Rubik s novými nápady: znáte třeba jeho hada nebo věž? Anebo TouchCube či nový Rubik 360? Ale – jak už to bývá – žádný z dalších Rubikových hlavolamů nedosáhl tak obrovské popularity jako původní, jednoduchá, klasická šestibarevná kostička, kterou v 80. letech skládali bez rozdílu staří i mladí.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio