Atlas

20. květen 2014

Ze spousty maleb i soch ho známe jako svalovce, který klečí na jednom koleni a zády podpírá obrovský kulatý globus. Proč Atlas nese takovou tíhu? Přece za trest.

Když se Titáni vzbouřili proti olympským bohům, zvolili si Atlanta za vojevůdce. Nejvyšší bůh Zeus vzpouru po dlouhých bojích potlačil a Titány svrhl do Tartaru. Atlanta nezabil, ale pro výstrahu tvrdě potrestal: navždy musí nést nebeskou klenbu.

Jednou se svého prokletí málem zbavil, uteklo mu to jenom o fous. On totiž silák Herakles nebyl žádný trouba, když dokázal plnit zapeklité úkoly, které si na něj vymyslel král Eurystheus.

Lstivý a lstivější

Herakles přišel, že prý potřebuje pro krále Eurysthea tři zlatá jablka ze stromu, který hlídaly Atlantovy tři dcery Hesperidky. Jmenovaly se Aiglé, Erychtea a Hesperethúsa. Žily na dalekém západě, někde mezi Marokem a jižní Francií. Spolu s drakem Ládónem střežily strom se zlatými jablky, který dostala Héra od bohyně Gaie jako dar k svatbě s nejvyšším bohem Diem.

V řecké mytologii je Atlas obr, který drží na ramenou zeměkouli. Bronzovou sochu vytvořil William Brodie okolo roku 1863.

Herakles Atlanta poprosil, jestli by mu nepomohl a nezašel pro ta jablka místo něj. „Klidně ti pro ta jablka zajdu, ale musíš místo mě podržet nebeskou klenbu,“ řekl Atlas. Zpátky s jablky byl, než bys řekl švec. Jenže se mu vůbec nechtělo naložit si zas na hřbet tíhu nebes, a tak povídá: „Herakle, ještě to vezmi chvíli za mě. Že jsi to ty, já za tebe ta jablíčka odnesu až do Mykén.“

Ale Herakles na tu průhlednou lest neskočil. Povídá: „Kliďánko. Ale víš, mám hrozně otlačené rameno. Musím si ho něčím vypodložit. Tady rostou hezké drny, udělám si z nich polštářek, hned jsem tu...“


Atlas je:
- první obratel krční páteře
- soubor map světa nebo oblohy
- lesklá hedvábná tkanina
- internetový portál
- Saturnův měsíc
- hvězda v souhvězdí Plejády
- temná skvrna na východní části planety Merkur
a tak dál…

A tak se vyměnili. Herakles pelášil pryč, co mu nohy stačily, a Atlas se té tíhy už nezbavil. Ani po smrti.

Atlas zahynul dost neslavně

Když se hrdina Perseus vracel z ostrova Gorgon, kde chytře zabil Medúsu, namířil si to přes Atlantovu zemi. Atlas Persea urazil. Řekl mu totiž, že té jeho povídačce o tom, že dokázal Medúsu zabít, nevěří ani za mák. Perseus neváhal, vytáhl hlavu Medúsy a ukázal ji Atlantovi. A Medúsa, jak víme, měla tu vlastnost, že při pohledu na ni každý zkameněl.

Hezká pověst, ale má své mouchy. Hérakles totiž byl podle řecké mytologie pravnukem Persea, a tak sotva mohl zkamenělého Atlanta poslat pro zlatá jablka.

Atlantovo jméno nese dva tisíce kilometrů dlouhé skalnaté pohoří v severní Africe, ve které se proměnil, a oceán za západními břehy jeho země. Platónem vybájený a různými badateli marně hledaný ostrov za Atlantovou zemí se jmenuje Atlantida.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio