Bacardi rum

12. červen 2014

Dali byste si koktejl? Cuba Libre nebo Daiquiri? V tom případě se neobejdete bez třtinového rumu.

Muž, který dal rumu novou chuť, se jmenoval Don Facundo Bacardi Masso a narodil se roku 1814 v Sitges nedaleko Barcelony.

Rozhodl se, že nebude jako jeho otec skládat cihlu k cihle. Namísto toho se vydal za svými staršími bratry na Kubu a nechal se zaměstnat v jejich obchodě se smíšeným zbožím v Santiagu.

A když si vydělal dost peněz, postavil se na vlastní nohy a vzal si Doňu Amalii Victorii Moreau. Amálie přinesla do manželství peníze – dědictví po bohaté tetě – a díky nim se novomanželé mohli pustit do podnikání.

Nápad s netopýrem

Když v polovině 19. století zpustošilo Santiago de Cuba zemětřesení, rozmohla se cholera, bída a hlad a obchodu se nedařilo. Aby se nedostal na mizinu, koupil Bacardi lihovar a začal to zkoušet s rumem.

Uvažoval, jak to udělat, aby rum nebyla ta hnusná břečka, kterou si piráti vymývali rány, ale fajnové pití. Postupoval metodou pokus-omyl. Zapojil do práce celou rodinu. Dělal pokusy s destilací, fermentací, technikou mísení. K odstranění nečistot zavedl filtraci dřevěným uhlím.

Kaloň vábivý

Z cukrové třtiny, které se v zemi dobře dařilo, izoloval a zkultivoval zvláštní druh kvasinek, díky němuž má rum, který nese jeho jméno, charakteristickou chuť. Nejstarší kubánský kultivovaný kvasinkový kmen byl na světě – La Levadura Bacardi.

Destilárna byla stará bouda s plechovou střechou a v podkroví žila spousta netopýrů. A paní Amálii napadlo, že na logu jejich rodinné firmy musí být právě tento živočich.

Kaloň pro místní indiány ztělesňoval blahobyt a pro Španěly byl symbolem dobrého zdraví, štěstí a rodinné pohody. Byl to šťastný tah.

Legenda o palmě

V roce 1862, při zprovoznění první palírny v Santiagu de Cuba, zasadil pan Bacardi kokosovou palmu. Podle legendy měla rodinná firma přežít na Kubě tak dlouho, jak dlouho ta palma bude růst.

Po 98 letech, kdy už byl Bacardi dávno na věčnosti, revoluční vládní síly jeho potomkům veškerý majetek zabavily. Nezákonně, jak jinak. A víte, co se stalo s palmou? Uschla.

Ale rodina Bacardi se nevzdala. Přes veškerou nepřízeň osudu se firma rozrostla v celosvětově uznávaný rodinný podnik a její rum se stal součástí kubánské národní pýchy.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio