Beaufortova stupnice

6. srpen 2014

Britský námořník a hydrograf sir Francis Beaufort vytvořil na začátku 19. století stupnici, podle které bylo možné přesně určit sílu větru. Pro nenámořní použití byla upravena v roce 1850.

Jak zjistíte, jestli vám vítr, který fouká, jenom načechrá ofinu, odfoukne klobouk nebo odnese rovnou celou střechu? Nasliníte si dva prsty a zvednete ruku nad hlavu? Taky možnost.

V lepším případě použijete anemometr, tedy přístroj pro měření rychlosti a směru proudění větru (anemos zanmená latinsky vítr). Pokud chcete vyjádřit sílu větru exaktně, potřebujete co? No přece Beaufortovu stupnici.

Sir Francis Beaufort

Logo

Britský námořník a hydrograf sir Francis Beaufort se narodil 7. května 1774 v Irsku v rodině reverenda. Od 13 let pobýval na moři jako stevard britského námořnictva. Zajímal se o meteorologii a vedl si pravidelné záznamy o počasí a síle větru.

Je červen léta páně 1805. Do Jižní Ameriky, do zátoky Rio de la Plata, se plaví válečná plachetnice. Jejím velitelem byl jmenován pan Francis Beaufort a dostal za úkol řídit hydrografický výzkum.

A vytvořil stupnici, podle které bylo možné přesně určit, jestli fouká moc nebo málo, a kolik plachet je tudíž třeba skasat či vykasat.

Jak šly stupně po sobě?

Bezvětří, vánek, slabý vítr, mírný vítr, dosti čerstvý vítr, čerstvý vítr, silný vítr, prudký vítr, bouřlivý vítr, vichřice silná vichřice, mohutná vichřice, orkán.

Ve 30. letech 19. století byla stupnice oficiálně přijata britským námořnictvem a začala se povinně používat pro všechny zápisy do lodních deníků. Pro nenámořní použití byla upravena v roce 1850.

Beaufortovo vlastní kódování, kterým označoval počasí, přijala mezinárodní konference meteorologických organizací pro potřeby výměny dat.

Moře mu málem bylo osudné

Beaufortovo moře, severní pobřeží Aljašky

V roce 1812, když se plavil ve východním středomoří a prováděl hydrografické výzkumy a astronomická měření, loď napadly nepřátelské oddíly místního paši. Beaufort chytil kulku do kyčle a musel se několik měsíců léčit. Odplul zpátky do Anglie a na moře se už víckrát nevrátil.

Ve službách u britského námořnictva však zůstal až do svých 81 let. Pracoval jako oceánograf, honosil se titulem kontraadmirál a komtur z Bathu. Jeho jméno nese moře v Severním ledovém oceánu a také ostrov a zátoka v Antarktidě.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio