Bedekr

11. březen 2014

Málokterý podnikatel může s uspokojením říct, že se jeho dílo stalo takřka nesmrtelné. Německému nakladateli Karlu Baedekerovi se to podařilo. Slovo bedekr je v řadě jazyků synonymem pro turistického průvodce.

Jsme ve střední Evropě v první polovině 19. století, které je, jak víme, stoletím páry. Díky páře dochází k rozvoji dopravy. Díky rozvoji dopravy se rozvíjí cestování. A v té době se také poprvé objevuje slovo turistika, odvozené z francouzského tour, tedy okružní cesta, putování.


„Králové a vlády se mohou mýlit, nikoliv však pan Baedeker.“ (Jacques Offenbach v jedné ze svých operet)

Cestování přestává být výsadou bohatých a stává se prostě a jednoduše módní záležitostí. A chcete-li cestovat, potřebujete nezbytně turistického průvodce.

Baedeker tištěné cestovní příručky sice nepřímo nevynalezl, ale dovedl je k dokonalosti a jeho knihy získaly věhlas a popularitu. Jak se mu to podařilo? Jednoduše. Chytil zkrátka své podnikání za pačesy v pravou dobu.


„Chcete-li poznat nějakou zemi, učiníte nejlépe, nahlédnete-li do svého bedekru. Nemáte-li tuto užitečnou knížku po ruce, najměte si osobního průvodce...“ (Jules Verne v roce 1896 na adresu Karla Baedekera)

Karl Baedeker se narodil 3. listopadu 1801 v německém Essenu v tiskařské rodině.
1. července 1827 si v Koblenzi otevřel nakladatelství a knihkupectví.

Hned v počátcích navázal spolupráci s londýnskou firmou Johna Murraye, která v roce 1830 vydala první „Red Book“. Od Murraye Baedeker převzal grafickou úpravu svých knih, charakteristický červený přebal.

Baedekerovo hvězdičkové označení hotelů používáme dodnes

Úspěch nakladateli zajistila preciznost – všechny informace sám pečlivě ověřoval. Baedekerovi předchůdci se věnovali jenom údajům o pamětihodnostech, on navíc přidal také praktické informace: o hotelích, o vzdálenostech, průměrné výši spropitného, plánky měst, a tak dál. Aby se cestovatel mohl plně spolehnout na svého bedekra a nepotřeboval vyhazovat peníze za místní průvodce.


„(Cizinci) se drží bedekra jako tonoucí stébla nebo jako hledači pokladů kouzelného proutku. Nesou jej neustále před sebou; a když se blíží k nějakému arcidílu, bedekr se jim v rukou patrně zachvěje, neboť rychle vzhlédnou, zběžně se podívají na arcidílo a pak si polohlasem přečtou, co bedekr o něm cituje...“ (Karel Čapek v Italských listech)

Publikace byly jasné členěné, přehledné a aktuální. Systémem, který pan Baedeker zavedl, se vydavatelé cestovních příruček řídí dodnes.

A nezapomeňme na světovou novinku, se kterou Karl Baedeker přišel – hvězdičkovou klasifikaci hotelů a restaurací, která byla v cestovním ruchu dlouho považována za prestižní hodnocení.

Když Baedeker 4. října 1859 v Koblenci zemřel, nakladatelství převzali jeho synové. Nejprve Ernst, po něm Karl a nakonec Fritz, kterému se mu podařilo prorazit na mezinárodní trh.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio