Daguerrotypie

19. únor 2014

Prababičku dnešní fotografie, daguerrotypii, pojmenoval sám po sobě její vynálezce, Louis-Jacques-Mandé Daguerre.

Narodil se roku 1787 nedaleko Paříže, vyučil se malřem divadelních dekorací, pracoval jako scénograf, mimo jiné i v pařížské Opeře. Pak si založil vlastní firmu na výrobu kulis a zakázky se mu jen hrnuly.

Roku 1822 vynalezl dioráma. Pomaloval tenká průsvitná plátna, ta na jevišti nainstaloval jako pozadí, rafinovaně je nasvítil a doplnil reálnými rekvizitami, aby měl divák pocit, že je to všechno „jako doopravdy“. Něco jako Maroldova Bitva u Lipan.

Logo

Vždy dobře oblečený pařížský bonviván neměl hluboko do kapsy, bohatý společenský život mu vynesl užitečné známosti, nechyběly mu podnikavost a obchodní talent. A pak se dozvěděl o pokusech Josepha Nicéphora Niépce, který bádal nad tím, jak zachovat obraz z camery obscury.

Nejprve zkoušel potahovat skleněné desky asfaltem, pak přešel k dodnes používaným sloučeninám stříbra, ale vytvořené obrazy nepřežily vytažení na denní světlo. Daguerre uzavřel s Niépcem dohodu, že do toho půjdou spolu a dotáhnou vynález do prakticky použitelné podoby. Čtyři roky nato Niépce zemřel a Daguerre pokračoval v práci sám.

Daguerrotypie se stala téměř mánií

Svůj vynález představil 19. srpna 1839 na zasedání Francouzské akademie věd a vzbudil jím naprostou senzaci.

Daguerrotypie se stala velkou módou, téměř mánií, přestože měla řadu nevýhod. Především byla drahá a náročná. Snímky nebyly kvalitní a nedaly se kopírovat. Daguerristovi hrozila otrava rtutí. Navíc kvěli dlouhé expozici se zobrazovaná osoba nesměla ani hnout, proto se používaly různé držáky hlav, rukou i nohou...

Logo

Jedno své dílo Daguerre osobně věnoval kancléři Metternichovi. Najdete ho na zámku Kynžvart.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio