Grázl

25. březen 2014

Darebák, lupič, zločinec, kriminálník či dokonce vrah. Prostě pěkný grázl! A to Jan Jiří či Johann Georg Grasel byl. Tak velký, že se jeho jméno začalo užívat k označení všech podobných mizerů, a to nejen v češtině.

Za dob napoleonských válek Grasel kradl, loupil a zabíjel na pomezí jižních Čech, Moravy a Rakouska.

Přišel na svět 4. dubna 1790 v Nových Syrovicích u Moravských Budějovic. Jeho otec Thomas Grasel byl pohodný čili ras. A to bylo sice obecně prospěšné, avšak opovrhované povolání. Otce za krádeže zavřeli na deset let na Špilberk, když byl Jan Jiří ještě malý.

Čtěte také

Už jako dítě měl Grasel několikrát s matkou Reginou oplétačky s policií za krádeže a pro potulku. Poprvé šel do vězení, když mu bylo devět let. Za krádež mouky. Odseděl si čtrnáct dní a dostal výprask metlou.

Pak už to šlo jako na drátkách: loupeže, loupežná přepadení, vraždy. A hlavně brutální násilí. Grasel a jeho kumpáni se s nikým nepárali. Co nakradli, to hezky rychle propili.

A jak se stalo, že nakonec spadla klec?

V listopadu roku 1815 se zátahu na Grasela zúčastnily stovky lidí. Tou dobou byli jeho kumpáni už většinou v chládku a on sám se už třetí týden skrýval, protože měl omrzlé nohy a nemohl utíkat. Jako štvaná zvěř.

Johann Grasel na popravišti

Rakouským úřadům se přihlásil práskač, jistý David Mayer z Prostějova, vandrák a příležitostný zloděj a lstí jim pomohl Grasela dopadnout.

Soudní proces se konal ve Vídni a táhl se tři roky. Odsouzeno bylo 66 zločinců včetně Grasela staršího. Ten putoval na doživotí na Špilberk, Regina Graselová zemřela v dubnu 1817 ve vězeňské nemocnici.

„Ježiš, tolik lidí...“

Ráno 31. ledna 1818 byl Jan Jiří Grasel známý též pod jménem Hansjágr či Niklo ve městě Vídni veřejně popraven, a to za dvě vraždy a přes dvě stě loupeží a krádeží. Na popravu přišel šedesátitisícový dav. A poslední slova grázla Grasela prý byla: „Ježiš, tolik lidí“.

Mörtersdorfský hostinec Graselwirtin, kde Grasela četníci dopadli, z jeho popularity žije dodnes. Na rakousko-českém pomezí se můžete projít po několika turistických naučných stezkách, které vás povedou po Graselových stopách.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio