Jawa

22. září 2014

Jawa je nejstarší fungující česká firma zabývající se výrobou motocyklů. Špičkové stroje vyvážené do celého světa začal produkovat konstruktér a průmyslník František Janeček.

František Janeček se narodil 23. ledna 1878 v obci Klášter nad Dědinou. Chtěl se stát lékařem, ale otec mu určil studium techniky. Pracovat začínal v pražské továrně Emila Kolbena, který ho poslal do Nizozemska řídit stavbu továrny na dynamoelektrické stroje. Závod nějaký čas sám vedl, pak se vrátil domů a pustil se do vynalézání. Podařilo se mu zkonstruovat například zdokonalenou obloukovou lampu.

Od konstrukce zdraní k výrobě motocyklů

Když začala první světová válka, pustil se František Janeček do zdokonalování zbraní. V malé továrně v Mnichově Hradišti předělával staré rakouské kulomety a vyráběl ruční granáty své vlastní originální konstrukce. Koupil bývalou zájezdní hospodu Na Zelené lišce v Praze na Pankráci a přestavěl ji na moderní zbrojovku.

Logo

Když hledal artikl, kterému by se věnoval po válce, perspektivním se ukázala výroba motocyklů. V roce 1929 zakoupil licenci německé továrny na výrobu automobilů, motocyklů a jízdních kol značky Wanderer.

JA-neček a WA-nderer

Odtud také pochází složenina pojmu Jawa (JA-WA). Slovo „wandern“ znamená německy putovat, cestovat (pochází z něj i české slovo „vandrák“). Z Janeček a Wanderer vzniklo JA-neček a WA-nderer, zkrátka Jawa. Značka to byla jednoduchá, lehce zapamatovatelná, líbivá.

Prvním licenčním výrobkům značky Jawa 500 OHV se na trhu moc nedařilo. Byly příliš robustní, poruchové a navíc drahé. Říkalo se jim příznačně: Rumpál. Až Jawa 175 dobyla trh se sloganem Lepší stroj za méně peněz. Firma uvedla na trh desítky modelů motocyklů, na kterých jezdili ti nejlepší závodníci.

Jawa pérák 1951

Péráky, kývačky a panelky

Za druhé světové války se v pankrácké „chytrovně“, jak se říkalo jedné z dílen, tajně připravovala výroba nového motocyklu, Péráku Jawa 250. Ten vzbudil v roce 1946 světovou senzaci a díky němu značka Jawa na řadu let ovládla světový trh.

Konstruktér František Janeček zemřel 4. června 1941. Vývoj firmy byl nejvýraznější v padesátých letech 20. století, kdy byla Jawa ve špičce motocyklových výrobců a exportovala do mnoha zemí světa. Po roce 1990 nastal výrazný útlum výroby, který měl kořeny již v dřívějších socialistických letech, kdy se do motocyklového průmyslu prakticky neinvestovalo.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Dan Moravec
Spustit audio