Maggi

Maggi - Foto: Fotobanka Pixabay

MaggiFoto: Fotobanka Pixabay

Tradiční ochucovadlo vyvinuté Juliem Maggi a uvedené na trh roku 1886. Vyznačuje se typickou chutí a vůní.

Instantní polévky, dehydrovaný vývar v kostce a také tekuté polévkové koření. Obsahuje vodu, rostlinné bílkoviny, pšeničné otruby, cukr, ocet, umělou příchuť, dextrózu, karamelové barvivo, hodně soli a rozličná „éčka“. Hodí se do polévek, omáček, masových šťáv, rýže, těstovin, salátů a pikantních pomazánek.
 

Jméno Maggi nese ochucovadlo po jednom ze zakladatelů výroby potravinářských polotovarů. Julius Michael Johannes Maggi se narodil se 9. října 1846 ve Švýcarsku. Po matce, která pocházela z Curychu, zdědil spolehlivost a pořádkumilovnost. Po otci, jehož rodina měla kořeny v Itálii, naopak jižanský temperament. Nedlouho po studiích převzal rodinný mlýn ve městečku Kempttal kousek od Curychu a začal podnikat. 

Průmyslová výroba na konci 19. století nabírala obrátky, chudí lidé pracovali od rána do večera a trpěli nedostatkem potravin. Maggi jim chtěl nabídnout kvalitní jídlo za dostupnou cenu – jako syn mlynáře měl k potravinářství blízko a vše navíc konzultoval s přítelem a lékařem Fridolinem Schulerem. Jako náhražku masa našli luštěniny, které také obsahují spoustu bílkovin. Přemýšleli a zkoušeli různé postupy, až vznikla první dehydratovaná luštěninová polévka, kterou stačilo zalít vařící vodou a mohla se okamžitě jíst. Hned nato vyrobili polévkové koření a na začátku 20. století polévkovou kostku – lepší alternativu tekutého bujónu.
 

Výrobky byly výživné, levné a šetřily čas. Firma, kterou Maggi roku 1886 založil, prosperovala, mimo jiné proto, že nepodcenila reklamu (šéfem reklamy byl po nějakou dobu dokonce mladý Frank Wedekind, pozdější známý německý dramatik). Maggi se snažil vidět své výrobky očima zákazníka a neustále se ptal, co spotřebitel očekává. 


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne. 

Autor:  Jitka Škápíková, Dan Moravec, Marcela Hájková
Pořad: Slovo nad zlato  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:40  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 3. června  2015       rubrika: Původ slov

    Charita a Grácie

    Pohledem do slovníku zjistíme, že charita je dobročinnost, lidumilnost, láska k bližnímu. Slovo charisma pak znamená dar boží milosti, zvláštní nadání, talent. Charismatický je ten, kdo budí úctu, váženost, respekt,...

     
  • 1. června  2015       rubrika: Původ slov

    Rudolfinum

    Rudolfinum je novorenesanční budova na náměstí Jana Palacha na Starém Městě v Praze. Původně víceúčelové kulturní zařízení s koncertní síní a výstavními sály je v současné době sídlem České filharmonie a Galerie Rudolfinum....

     
  • 28. května  2015       rubrika: Původ slov

    Martensky

    Proslulé boty s originální podešví z pružného a odolného materiálu.

     

Pořady o češtině

    • Slovo nad zlato
      Cyklus o původu a významu slov a úsloví poslouchejte na Dvojce.
    • Hezky česky
      Univerzitní pedagogové objasňují nejčastější jazykové problémy. Vysílá ČRo Hradec Králové.
    • Okolo češtiny
      Fejetony o netušených možnostech češtiny píše pro ČRo Olomouc bohemista Ondřej Bláha.
    • Jazykový koutek
      Postřehy k aktuálnímu vývoji českého jazyka nabízí ČRo Plzeň.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace