Odkráglovat

21. květen 2014

Připravit někoho o život. Slovo odkráglovat pochází z německého abkrageln (odstranit, odpravit, oddělat, zabít). A souvisí se slovem Kragen (hrdlo, krk, obojek, límec, límeček), z něhož vznikla hezká česká slova krajzl, krejzl nebo krejzlík.

Co má límec společného se zbavováním života? Něco přece. Odsouzeným před popravou kat uřízl límec. Jednoduše aby mu při sekání nepřekážel kus nějakého hadru.

Nejslavnějším českým katem byl bezesporu Jan Mydlář, který stínal hlavy sedmadvaceti pánů na Staroměstském náměstí v roce 1621. Pokud jste četli Paměti katovské rodiny mydlářů v Praze, víte o něm spoustu věcí.

Třeba to, že se narodil v královském městě Chrudimi, byl synem městského písaře, vystudoval medicínu na Karlově univerzitě v Praze a katem se stal z lásky ke své sestřenici Dorotce, které otrávila svého nenáviděného manžela mlynáře Vaňuru. Mydlář jí chtěl pomoci z vězení. Alespoň to tvrdí spisovatel Svátek.

Vzpomínky kata Mydláře jsou jen pro silné povahy

5. dubna 1614 byli v Praze souzeni dva vrazi. Před novoměstskou radnicí odsouzencům sedřeli za zad tři pruhy kůže, před staroměstskou radnicí a před domem zavražděného řezání pokračovalo. Potom jim kat rval rozžhavenými kleštěmi maso z prsou, poté jim uťal pravice, jimiž se dopustili vraždy. Bylo pak nutné kleštěmi připálit pahýly, aby odsouzení moc brzo nevykrváceli. Uťaté ruce byly přibity na pranýř uprostřed Koňského trhu. Pak byli lotři lámáni kolem a potom rozčtvrceni a pověšeni na šibenici. Po částech.

Zatímco při stínání sekerou odsouzenému položili hlavu na špalek, při popravě mečem nebyl špalek nutný. Odsouzenec klečel na zemi a smrtící úder byl veden nikoli shora dolů, ale vodorovně zezadu na hrdlo. Pak už záleželo jen na katově zručnosti.

Čtěte také

A jestlipak víte, proč se odsouzenému zavazovaly oči? Přece aby posledním pohledem nikoho neuhranul.

Problém byl, když se mistr kat utnul. Údajně nejzpackanější poprava se odehrála ve Francii za dob Ludvíka XIII. v Nantes. Protože tam zrovna neměli profesionálního kata, svěřili exekuci dvěma amatérům. Ti prý do odsouzeného zasadili 32 ran, než se jim ho konečně podařilo odkráglovat.

Stínání hlav bylo jenom pro lepší lidi

Pro obyčejné lotry byla oprátka. A ženy, ty se někdy zahrabávaly zaživa. Ve starých smolných knihách najdeme případy, kdy takto byla potrestána žena, která usmrtila vlastní dítě.

Dno mělkého hrobu se pořádně vystlalo trním, položila se tam spoutaná žena, zasypala se a nakonec jí kat zatloukl do srdce kůl. To mělo sloužit nejen k rychlejšímu usmrcení oběti, ale i jako preventivní ochrana před potenciálním vampyrismem.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.