Silueta

8. leden 2014

Podle Slovníku spisovného jazyka českého znamená slovo silueta: stínový obraz, který podává plošný, jednobarevný obrys předmětu, anebo je to podoba viděná jen v obrysech.

Stínové portréty, velmi oblíbené zejména v osmnáctém století, se kreslily na podklad ze slonoviny, sádry, skla či kartonu, anebo se vystřihovaly z barevného papíru a pokládaly na kontrastní pozadí.

Ale nebyla to žádná novinka. Myšlenka zdobit hrnčířské zboží stínovými výjevy ze zrodila už v antickém Řecku.

Slovo silueta se ale dostalo do slovníku až v roce 1835, a to do francouzského akademického slovníku. A mohl za to Étienne de Silhouette.

Co má stínový portrét společného s francouzským ministrem financí?

Étienne de Silhouette se narodil v roce 1709 v Limoges. Studoval finančnictví na univerzitě v Londýně, překládal politicko-ekonomické spisy z angličtiny do francouzštiny a krok za krokem stoupal v kariéře výš.

Propracoval se až ke dvoru francouzského krále Ludvíka XV. Mimochodem, jistou roli v tom sehrála Madamme de Pompadour. Díky jejímu vlivu byl Étienne de Silhouette v roce 1759 jmenován do funkce, kterou bychom dnes nazvali ministr financí či výběrčí daní. Zkrátka měl na starosti peníze.

Takoví lidé, jak už to chodí, nebývají příliš oblíbení. A všechny teorie o vzniku slova silueta z nepopularity tohoto pána vycházejí.

Čtěte také

Musíme si uvědomit, že v té době Francie vedla Sedmiletou válku proti Anglii. A zkuste si představit, jak se asi na versaillském dvoře hospodařilo! Aby zastavil zvyšování schodku v rozpočtu, přišel Étienne de Silhouette s rozsáhlou daňovou reformou. Dvůr zpočátku jásal.

Jenže ouha, pan Silhouette to vzal skutečně od podlahy. Jakmile šlechtě došlo, že ministr financí nehodlá napařit nekřesťanské daně pouze nižším vrstvám, ale má v úmyslu snížit rozpočet královského dvora a sáhnout i na privilegia boháčů, začalo být zle. Opozice se postavila proti a nešťastný ministr ze své funkce vyletěl za pouhých osm měsíců. Odešel do penze, stáhl se do ústraní a sedm let nato se odebral do hrobu.

Tři teorie o vzniku slova silueta

Podle jedné verze se politik, kterému se přezdívalo Druhý Machiavelli, na vysokém postu pouze mihl, nikdo si ani nestačil zapamatovat jeho podobu a v paměti současníků zůstal jen jakýsi nezřetelný obrys.

Druhá verze praví, že dotyčný Silhouette nasadil tak vysoké daně, že si šlechta stýskala: Achouvej, z našeho bohatství zbyl pouze stín!

Třetí říká, že se pan Silhouette stal terčem vtipů a posměšných obrázků. Tehdejší umělci však nekreslili propracované portréty, ale ve své době velmi populární lehce načrtnuté obrysy.

A tak pojem pro stínový obraz a pan Étienne de Silhouette splynuli v jedno a vzniklo slovo silueta.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio