Jezdí jako širón

2. červenec 2014

Člověka, který jezdí rychle a riskantně, někdy přirovnáváme k jednomu z nejslavnějších automobilových závodníků světa.

Louis Chiron se narodil 3. srpna 1899 v Monte Carlu francouzským rodičům – proto měl monacké i francouzské občanství. Jeho otec byl hoteliérem a syna vychovával jako svého nástupce. Když bylo Louisovi 15 let, vypukla první světová válka a jeho otec musel na frontu.

Chlapec zůstal doma na všechno sám. Ale měl štěstí. Padl do oka jisté ruské kněžně. Ta se Louise ujala a naučila ho spoustu věcí – třeba cizím řečem a vybranému chování. A hlavně: od jejího řidiče se naučil řídit automobil.

Čtěte také

Po válce si založil v Nice obchod s ojetými automobily a stále víc a víc snil o kariéře automobilového závodníka. Na závodní dráhu se poprvé dostal v roce 1923 a sedlal legendární bugatku.

O tři roky později získal prvního sponzora. Byl to Alfred Hoffmann, velký fanoušek Grand Prix a zároveň dobře zajištěný muž. Jeho rodina založila známou farmaceutickou společnost Hoffmann-La Roche.

Oh, Baby, Baby...

Díky Hoffmannovým penězům si mohl Louis pořídit superrychlou Bugatti T35B a pak už jen sbírat vavříny. Ovšem dlouho se v Hoffmannově týmu neohřál. Mohla za to Alice Hoffmannová. Vlastně – mohli za to s Ludvíčkem oba.

Hoffmannova manželka byla rozkošná. Nikdo jí neřekl jinak než „Baby“. Milovala automobilové závody, a když startoval Ludvík, nemohla na tribuně chybět. Když Hoffmann zjistil, že má parohy, tak Chirona vyrazil. Na hodinu.


Na počest Louise Chirona vznikl geniální Bugatti step Jaroslava Ježka.

Chiron se stal továrním jezdcem Bugatti. Ale ani tam dlouho nepobyl, protože pan Ettore zvaný Patron nestrpěl to, že si Chiron vždycky dělal, co chtěl.

A tak se Chiron rozhodl spojit síly s dalším slavným závodníkem – s přítelem Rudolfem Caracciolou. Založili vlastní tým, pořídili si několik automobilů Alfa Romeo a pár bugatek, výdaje i příjmy chtěli dělit fifty-fifty.

Moc dlouho jim to ale nešlapalo. Caracciola při tréningu těžce havaroval a musel na celý rok pověsit závodění na hřebík, navíc se mu zabila manželka na lyžích. Už to chtěl všechno vzdát, ale Chiron a Baby ho vytáhli z depresí a vrátili na závodní dráhu.

Jenže velké přátelství mezi Chironem a Caracciolou vzalo rychle za své. Kvůli Baby... Chiron se do svatby nehrnul, a tak jí došla trpělivost. Když přišla nabídka k sňatku od Rudolfa, zlomila Chironovi srdce. A bylo po přátelství. S Baby i s Caracciolou.

Fenomenální závodník byl silně pověrčivý

Před závodem Chiron vždy několikrát obešel vůz. Hladil ho, mluvil k němu jako ke koni a pak teprve si sedl s úsměvem za volant. Pokaždé s červeným šátkem na krku.

I po skončení závodní dráhy stále trávil čas v blízkosti rychlých aut. Často byl vídán na sportovních akcích – jak jinak než s červenou šálou kolem krku.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio