Starý jako Metuzalém

26. březen 2014

Podle Bible se Metuzalém, hebrejsky Metúšalah, dožil 969 let.

Naši bibličtí prapředci se vůbec dožívali úctyhodného věku: Adam podle Starého zákona zemřel, když mu bylo 930 let. Do 800 let plodil děti! Asi proto se lidstvo tak rychle rozrostlo. A jeho synové, vnuci a pravnuci to na světě vydrželi taky pěkně dlouho: Set žil 912 let, jeho syn Enos 815, jeho syn Kainan 840 a tak dál.

Noe, ten, co ve své arše přečkal potopu světa, byl se svými 950 lety horký kandidát na vítěze v závodě dlouhověkosti. Ovšem vítězství mu vyfoukl Metuzalém, hebrejsky Metúšalah. Ten zvítězil na celé čáře.

Čtěte také

V knize Genesis se píše: „Ve věku sto osmdesáti sedmi let zplodil Metúšalach Lámecha. Po zplození Lámecha žil Metúšalach sedm set osmdesát dvě léta a zplodil syny a dcery. Všech dnů Metúšalachových bylo devět set šedesát devět let, a umřel.“

Těžko říct, kolika let se předpotopní patriarcha Metuzalém ve skutečnosti dožil. Nevíme totiž, jak dlouho tehdy trval rok. Že by autoři Bible zaměnili roky za měsíce? To už vypadá méně zavlasypřitaženě. Pak by se Adam dožil zhruba sedmdesátky a Metuzalém skoro jedenaosmdesátky.

Nejstarší lidé planety

Dnes je za prokazatelně nejstaršího muže planety považován Japonec Jiroemon Kimura, zemřel v roce 2013 a bylo mu 116 let a 54 dní.

Ale to není nic proti Jeanne Louise Calmentové. Narodila se v jihofrancouzském Arles 21. února 1875. Provdala se za svého zámožného bratrance, a tak si žila v klidu a spokojeně. Nikdy nemusela pracovat kvůli výdělku a mohla se věnovat svým zálibám. Milovala tenis, šerm, cyklistiku, plavání, operu a hru na piano. Svého manžela, dceru a dokonce i vnuka přežila o mnoho let.

Čtěte také

V roce 1888 se jako třináctiletá setkala s Vincentem van Goghem, který navštívil obchod jejího strýce s výtvarnými potřebami. O sto let později při příležitosti oslav výročí návštěvy Vincenta van Gogha v Arles promluvila s novináři o setkání se slavným malířem.

Krátce nato si zahrála sama sebe ve filmu Vincent a já a stala se tak nejstarším hercem, který se kdy objevil před filmovými kamerami.

Tomu se říká smůla…

V roce 1965, kdy bylo paní Jeanne Calmentové 90 let a neměla žádného dědice, s ní právník André-François Raffray uzavřel smlouvu o koupi jejího domu. Pan doktor práv měl tehdy 47 let. Zavázal se, ten dobrý muž, že paní Calmentovou v jejím domě nechá bydlet a bude jí vyplácet až do smrti každý měsíc dva a půl tisíce franků.

Právník zemřel v roce 1995 v 77 letech na rakovinu a rentu za něj dál paní Calmentové platila jeho žena. Celkem paní Calmentové vyplatili víc než dvojnásobek hodnoty jejího domu.

Čtěte také

Čím to, že se dožila tak vysokého věku? Žila aktivně. Do sta let jezdila na kole, používala hodně olivového oleje, pila portské víno, nezřízeně se cpala čokoládou a nevyhýbala se ani cigaretám.

Nejstarší žena planety Jeanne Louise Calmentová zemřela v Arles 4. srpna 1997. Dožila se 122 let, 5 měsíců a 14 dní.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio