Christopher Hampton: Nebezpečné vztahy. Hra vášní, intrik, ale i opravdových citů

10. září 2023

Markýza de Merteuil a vikomt de Valmont rozpoutají kvůli sázce hru intrik, která se stane osudnou řadě lidí v jejich okolí a především jim samotným. V hlavních rolích Valérie Zawadská a Vladimír Dlouhý. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Osoby a obsazení: Vypravěč (Boris Rösner), Markýza de Merteuil (Valérie Zawadská), Paní de Volanges (Helga Čočková), Cecil de Volanges (Anna Suchánková), Vikomt de Valmont (Vladimír Dlouhý), Azolan (Miroslav Středa), Madam de Rosemonde (Jaroslava Adamová), Madam de Tourvel (d turvel) (Věra Hučínová), Emílie (Ljuba Krbová) a Rytíř Danceny (Matěj Hádek)
Dramaturgie: Pavel Minks
Překlad: Vladimíra a Ladislav Smočkovi
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2001

Dnes už světoznámou hru napsal Christopher Hampton na motivy francouzského románu v dopisech Choderlose de Laclos. Ne nadarmo byl Laclosův román pro řadu generací přímo iniciačním dílem. Ale zatímco originální román, složený ze 175 dopisů, vyvolal po zveřejnění skandál, Hamptonovo dramatické zpracování bylo oceněno londýnskými kritiky jako nejlepší hra roku 1985.

Komorní příběh se odehrává převážně v salónech a ložnicích francouzské aristokracie v době těsně před revolucí a je brilantním obrazem morálního rozkladu a zvráceného chápání libertinství. Krutost a rafinovanost machinací, které se skrývají za krajně elegantním kostýmem a uhlazenými způsoby, berou chvílemi člověku dech.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.