Chýnovské jeskyně a známý neznámý Ludvík Zatěranda

14. leden 2024

Stále nás mile překvapuje, kolik audiozáznamů v rozhlasovém archivu v Českých Budějovicích je v tak svěží a dobré formě, jako by byly natočeny včera.

To není jen záležitost technické kvality, ale také o informační. Dokladem toho budou nahrávky, které v tomto Vltavínu uslyšíte.

Známý neznámý Ludvík Zatěranda

Slyšeli jste někdy jméno Ludvík Zatěranda? Předpokládám, že pokud nejste z jihočeského Chýnova nebo nepatříte k fanouškům historie železnic, tak ho slyšíte poprvé v životě.

A proč? Protože podstatnou částí života Ludvíka Zatěrandy se táhnou právě železnice. A začneme tou, která mu byla doslova nejblíže, tratí z Tábora do Jihlavy. Více řekne historik Jiří Prášek v archivní nahrávce z roku 1998.

Chýnovský kras

V Chýnově na jihu Čech ještě zůstaneme, a to v po sobě jdoucích a na jeden zátah natáčených částech reportáže. Když se řekne Chýnov, můžeme to brát jako synonymum pro kámen, ať už v podobě sochaře Františka Bílka nebo chýnovských jeskyní. Teď si možná říkáte: Jak to, chýnovské jeskyně? Snad jedna Chýnovská jeskyně...

Vysvětlení najdete v nahrávkách, které pořídil někdejší redaktor českobudějovického rozhlasového studia Jaroslav Klíma v roce 1995.

Spustit audio

Související