Čištění wapkou není pro kola vhodné. Elektrokola může tlakové čištění úplně zničit

8. duben 2024

Elektrokola jsou v Česku stále velkým trendem. Podle pardubického odborníka na prodej kol Tomáše Tydlačky patří mezi velmi žádané ve všech věkových kategoriích. Dopomoc funguje podle přání každého cyklisty, někdo ji potřebuje minimálně, jiný více. Není problém zdolat prudký kopec nebo si prodloužit výlet, i když jsou svaly unavenější. Navíc hmotnost elektro kol se stále snižuje.

V žádném případě nevyužívejte tlakové mytí. To není vhodné podle odborníka Tomáše Tydlačky ani pro běžná kola. U elektrokola jsou navíc elektro součástky, pro které by se mohla stát wapka osudnou.

Pozor si dávejte také při nafukování pneumatik. U benzínové pumpy by se vám to mohlo vymstít. „Hlídejte si redukci. Každá pneumatika je jiná a tlak je doporučený na boku pneumatiky, je potřeba si to hlídat, každé kolo to má jinak,“ upozorňuje Tydlačka.

Elektrokolo není ostuda

„Největším strašákem u elektro kol je váha. Lidé chtějí co nejlehčí elektro kolo. A my se dnes můžeme dostat i na 16 kilogramů, což už je váha normálního kola. A právě tato kola začínají oslovovat i mladší lidi. Není problém v jakémkoliv terénu si zajezdit, ovladatelnost je dobrá, dopomoci si můžete, jen když chcete. Neznamená to, že kdo má elektrokolo, je líný. Kolo rozhodně nešlape za vás. Jen posunuje limity výletu. Má několik jízdních režimů, podle toho pracuje motor,“ popisuje výhody elektro kola Tomáš Tydlačka.

Jaké jsou výhody a nevýhody nákupu kola přes internet? Co na tzv. krabicovky říká Tomáš Tydlačka z Bikeboys Shop Pardubice? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související